
A terítés művészete
Ha vendégeket várunk, vagy ünnepi ebédre várjuk a család tagjait, lépjünk ki a megszokott hétköznapi egyszerűségből és adjuk meg a módját, (ha csak nem kerti partit rendezünk) vegyük elő a legelegánsabb abroszt, a legelegánsabb étkészletet és evőeszközöket. Ezzel is nyomatékot adhatunk annak, hogy fontos ez a találkozás.
Olvass tovább: https://ircsike.webnode.hu/a-konyha2/a-terites-muveszete/
A terítő
Lehet vászon, damaszt, selyemdamaszt, selyem, fő, hogy összhangban álljon az eseménnyel, anyagában-színében harmonizáljon a többi darabbal. Feltűnően elegáns, ha az egyszínű abroszra egy másik, fehér madeira vagy csipkebetétes kerül, feltétlenül harmonizálva a tányérok, poharak, kiegészítő diíszek színével.Örök szabály: az egyszerű a szép. Ha a terítő alá az asztal méreténél pár centivel nagyobb méretű filcet terítünk, sokkal szebben áll a terítő az asztalon, és az asztalt is megóvja a hőtől.
Bánjunk óvatosan a különböző stílusú asztalravalókkal, amilyen mutatós a kalocsai terítő a fából készült tányérok alatt,olyan ízléstelen, ha herendi porcelán kerül rá.
Ha mintás étkészlettel terítünk, az abrosz legyen egyszínű! Fehér abroszhoz minden étkészlet illik, de színes abroszhoz -ha egyszínű is! - csak a színével harmonizáló tányérok valók.
Bánjunk óvatosan a különböző stílusú asztalravalókkal, amilyen mutatós a kalocsai terítő a fából készült tányérok alatt,olyan ízléstelen, ha herendi porcelán kerül rá.
Ha mintás étkészlettel terítünk, az abrosz legyen egyszínű! Fehér abroszhoz minden étkészlet illik, de színes abroszhoz -ha egyszínű is! - csak a színével harmonizáló tányérok valók.

1. Zsemlyés tányér
2. zsemlyés kés
- 3. előétel villa
- 4. főétel villa
- 5. vacsora tányér
- 6. főétel kés
- 7. leveses kanál
- 8. előétel kés
- 9. desszert kanál
- 10. desszert villa
- 11. vörösboros pohár12. vizespohár
- 13. fehérboros pohár


Étkészlet
Izléses a mintás készlet - sima terítő együttese vagy fordítva.
Mély tálban tesszük asztalra a levest, de a betéteket (zöldség, tészta, leveshús, velőscsont) külön kis tálkákba rakjuk. A bő levű húsokat (pörköltfélék, töltöttkáposzta, töltöttpaprika) szintén mély tálakból kínáljuk.
A pecsenyéket lapos tálakon helyezzük az asztalra, de látványosan tálalhatjuk tepsiben is.
A virslit forró vízben, lefedett edényben tegyük az asztalra!
Sajtokat üveg- vagy fatálról kínáljunk. Legalkalmasabb erre az üveg- vagy műanyagburával fedett sajttál.
Üvegtálra helyezzük a gyümölcsöket is, kivéve a dinnyét. Ezt ugyanis helyesebb felszeletelve, lehűtve kínálni.
Az asztal szélétől kb. 2 cm-re tegyük a tányérokat, a laposra helyezve a mélyet.
-Mély tányérból esszük a leveseket (de a gyümölcslevest, erőlevest csészéből).
-Lapos tányér való a húsételekhez, köretekhez, meleg előételekhez.
-Kistányérból fogyasztjuk a dessszerteket, a hideg előételeket, salátákat. A salátás tányért a teríték baloldalán helyezzük el.
A desszertekhez való kistányérokat ne készítsük fel előre az aszutalra, csak az étkezés végén!
-Ne feledkezzünk meg a csonttányérról, két terítékenként, elérhető távolságban van a helye.
-Fontos, hogy legyen fűszertartó és fogpiszkáló az asztalon.
A szalvéta harmonizáljon a terítő, vagy a terítőközép színével. Elhelyezése sokrétű, lehet balra az evőeszközök elé tenni, lehet a tányérba egy szalvéta gyűrűbe, vagy egy pohárba szépen elrendezni.
A színes, kedves műanyag vagy papírtálcákat, tányérokat kerti mulatságon, gyermekzsúrokon, grillpartikon kézbe adhatjuk, nagy előnyük, hogy használat után eldobhatók.
Ha egy komplett menüben gondolkozunk, akkor előételnek, levesnek, főételnek és desszertnek terítünk.

