A terítés művészete

Ha vendégeket várunk, vagy ünnepi ebédre várjuk a család tagjait, lépjünk ki a megszokott hétköznapi egyszerűségből és adjuk meg a módját, (ha csak nem kerti partit rendezünk) vegyük elő a legelegánsabb abroszt, a legelegánsabb étkészletet és evőeszközöket. Ezzel is nyomatékot adhatunk annak, hogy fontos ez a találkozás.
Olvass tovább: https://ircsike.webnode.hu/a-konyha2/a-terites-muveszete/

A terítő

Lehet vászon, damaszt, selyemdamaszt, selyem, fő, hogy összhangban álljon az eseménnyel, anyagában-színében harmonizáljon a többi darabbal. Feltűnően elegáns, ha az egyszínű abroszra egy másik, fehér madeira vagy csipkebetétes kerül, feltétlenül harmonizálva a tányérok, poharak, kiegészítő diíszek színével.Örök szabály: az egyszerű a szép. Ha a terítő alá az asztal méreténél pár centivel nagyobb méretű filcet terítünk, sokkal szebben áll a terítő az asztalon, és az asztalt is megóvja a hőtől.
Bánjunk óvatosan a különböző stílusú asztalravalókkal, amilyen mutatós a kalocsai terítő a fából készült tányérok alatt,olyan ízléstelen, ha herendi porcelán kerül rá.
Ha mintás étkészlettel terítünk, az abrosz legyen egyszínű! Fehér abroszhoz minden étkészlet illik, de színes abroszhoz -ha egyszínű is! - csak a színével harmonizáló tányérok valók.

             1. Zsemlyés tányér

             2. zsemlyés kés 

  • 3. előétel villa
  • 4. főétel villa
  • 5. vacsora tányér
  • 6. főétel kés 
  • 7. leveses kanál
  • 8. előétel kés
  • 9. desszert kanál
  • 10. desszert villa 
  • 11. vörösboros pohár12. vizespohár
  • 13. fehérboros pohár

Étkészlet

Izléses a mintás készlet - sima terítő együttese vagy fordítva.

Mély tálban tesszük asztalra a levest, de a betéteket (zöldség, tészta, leveshús, velőscsont) külön kis tálkákba rakjuk. A bő levű húsokat (pörköltfélék, töltöttkáposzta, töltöttpaprika) szintén mély tálakból kínáljuk.
A pecsenyéket lapos tálakon helyezzük az asztalra, de látványosan tálalhatjuk tepsiben is.
A virslit forró vízben, lefedett edényben tegyük az asztalra!
Sajtokat üveg- vagy fatálról kínáljunk. Legalkalmasabb erre az üveg- vagy műanyagburával fedett sajttál.
Üvegtálra helyezzük a gyümölcsöket is, kivéve a dinnyét. Ezt ugyanis helyesebb felszeletelve, lehűtve kínálni.
Az asztal szélétől kb. 2 cm-re tegyük a tányérokat, a laposra helyezve a mélyet.
-Mély tányérból esszük a leveseket (de a gyümölcslevest, erőlevest csészéből).
-Lapos tányér való a húsételekhez, köretekhez, meleg előételekhez.
-Kistányérból fogyasztjuk a dessszerteket, a hideg előételeket, salátákat. A salátás tányért a teríték baloldalán helyezzük el.
A desszertekhez való kistányérokat ne készítsük fel előre az aszutalra, csak az étkezés végén!
-Ne feledkezzünk meg a csonttányérról, két terítékenként, elérhető távolságban van a helye.
-Fontos, hogy legyen fűszertartó és fogpiszkáló az asztalon.

A szalvéta harmonizáljon a terítő, vagy a terítőközép színével. Elhelyezése sokrétű, lehet balra az evőeszközök elé tenni, lehet a tányérba egy szalvéta gyűrűbe, vagy egy pohárba szépen elrendezni.
A színes, kedves műanyag vagy papírtálcákat, tányérokat kerti mulatságon, gyermekzsúrokon, grillpartikon kézbe adhatjuk, nagy előnyük, hogy használat után eldobhatók.

Ha egy komplett menüben gondolkozunk, akkor előételnek, levesnek, főételnek és desszertnek terítünk.

Szalvéta hajtogatás

 2007 Ircsi receptgyűjteménye © Dr. Aracsi Józsefné. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el