Almás pite

Almáspite 1. Nagyon finom 2020.02.08.

Hozzávalók: 

50 finom liszt, 

15 dkg. kristálycukor, 

1 cs. vanilia,

 1 cs. sütőpor

 1 csipet só, 

25 dkg ráma,

 12db tojás, 

annyi tejföl, hogy összeálljon,

1 1/2 kg savanyú alma.

fél citrom leve

Elkészítés: 

Először a szárazanyagoat összekeverjük, majd a margarinnal elmorzsoljuk. Tojással és annyi teföllel, hogy összeálljon összegyúrjuk, és a hütőbe tesszük. 

Az almákat meghámozzuk és leresze és megszórjuk fahéjjal, vaniliáscukorral. Kevés citromlevet nyomunk bele (fél citrom). A sütőt bekapcsoljuk.

A tésztát kettévágjuk, sütőpapíron kisodorjuk és kizsírozott, lisztezett tepsibe tesszük. Megszórjuk búzadarával, rászórjuk az almát. A tetejére is kinyőjtjuk a tészta másik felét és befedjük vele az almát. A tésztát villával megszurkáljuk és 180 C fokon légkeverésen 30 percig sütjük. Porcukorral, vagy süssinával megszórva kináljuk. 


Almáspite 2.  

Hozzávalók:

A tésztához:

30 dkg liszt
20 dkg vaj
8 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 db tojás
1/2 csomag sütőpor
csipet só
A töltelékhez:
1-1,5 kg alma (édes)
3-4 evőkanál kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 mokkáskanál szerecsendió
őrölt fahéj (ízlés szerint)
mazsola
A tészta lekenéséhez:
3 evőkanál sárgabaracklekvár
A szóráshoz:
5-6 evőkanál darát dió
2 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés: 

A lisztet keverjük össze a sütőporral és egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a hideg vajat. Ezután kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, végül adjuk hozzá az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (Amennyiben szükséges, egy pici hideg vizet adhatunk hozzá, hogy a tészta könnyen nyújtható legyen, de ez a liszttől függ.)

Ezután csippentsük le a tészta 1/3-át, majd tegyük be a hűtőbe. A maradék tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki, béleljük ki vele a piteformát. (Én egy nagyobb darab fóliát szórok meg liszttel, majd azon nyújtom ki a tésztát. Azután óvatosan alányúlok, és a fóliával együtt átfordítom a piteformába.) Ezután tegyük be a hűtőbe, míg a tölteléket elkészítjük.
Az almát hámozzuk meg, majd nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le. Ezután szórjuk meg a kristálycukorral, a szerecsendióval és ízlés szerint őrölt fahéjjal. Hagyjuk legalább fél óráig állni, majd lazán nyomkodjuk ki a levét (vigyázzunk nehogy nagyon kinyomkodjuk a levét, mert akkor száraz lesz a töltelék). Ezután reszeljük hozzá a citrom héját, adjuk hozzá a mazsolát, és keverjük össze.
A darált diót keverjük össze a porcukorral és a vaníliás cukorral.
A hűtőből vegyük ki a tésztát, majd kenjük meg a sárgabaracklekvárral. Ezután szórjuk meg a diós-cukros keverékkel, majd fedjük be egyenletesen az almával.
A maradék tésztát szintén vegyük ki a hűtőből, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki. Ezután vágjuk fel ízlés szerinti csíkokra, majd rácsozzuk be vele a pite tetejét.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 30-35 percig.
Közben keverjünk simára 1 evőkanál sárgabaracklekvárt 1 evőkanál vízzel. Amikor a pite teteje már kezd szép színt kapni, vegyük ki a sütőből, és kenjük le a rácsokat a felhígított lekvárral. Ezután tegyük vissza a sütőbe, és süssük készre a pitét. Ezt a lekenést el is hagyhatjuk.
Tálalás előtt hagyjuk kihűlni a pitét, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral.

 2007 Ircsi receptgyűjteménye © Dr. Aracsi Józsefné. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el