Beigli

Ez egy régi, jól bevált recept.

Mindig félek beiglit sütni, mert van amikor sikerül, és van amikor felreped. Igaz, ha felreped, akkor is nagyon finom. Most sikerült, ezért azonnal leírtam ahogy csináltam, amit megosztok most veletek.  

Hozzávalók 6 db beiglihez:  

Tészta:

  • 75 dkg liszt, 
  • 37,5 dkg vaj, vagy margarin, 
  • 3 egész tojás, 
  • 7,5 dkg cukor, vagy 6 csapott evőkanál süssina por, 
  • 2 dkg élesztő, 
  • 2 dl tej, 
  • csipet só.

Diós töltelék:

  • 25 dkg dió, 
  • 15 dkg porcukor, itt is süssinával helyettesítettem ízlés szerint.
  • 1 vaniliáscukor 
  • 7,5 dkg finom édesmorzsa, én kekszmorzsát használtam, 
  • egész citrom héja reszelve, 
  • 7,5 dkg mazsola, 
  • méz (egy kanállal tettem) 
  • egy alma lereszelve.
  • 2,4 dl víz


2,4 dl vizből a cukorral ( én egy kanál szüssinával) szirupot fözünk, ebbe beleöntjük a diót, összekeverjük, levéve a tüzről hozzákeverjük a morzsát és a többi anyagot. Ha kell, akkor süssinával még édesítjük.

Mákos töltelék:

  • 25 dkg mák, 
  • 15 dkg porcukor (vagy izlés szerint süssina), 
  • 2,4 dl tej, 
  • 1 cs. vaniliáscukor, 
  • 1 citrom reszelt héja, 
  • 5 dkg dara, vagy liszt, 
  • baracklekvár.

A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a darával elkevert mákot és végül a cukrot, vagy izlés szerint a süssinát. Ehhez is adhatunk mazsolát, vagy almát.

Hozzávalók 4 db beiglihez:

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj, vagy margarin,
  • 2 egész tojás,
  • 5 dkg cukor, vagy 5 csapott evőkanál süssina por,
  • 1/2  dkg élesztő,
  • 1/2  dl tej,
  • csipet só.

Diós töltelék:

  • 20 dkg dió,
  • 10 dkg porcukor, itt is süssinával helyettesítettem ízlés szerint.
  • 1 vaniliáscukor 
  • 5 dkg finom édesmorzsa, én kekszmorzsát használtam,
  • egész citrom héja reszelve,
  • 5 dkg mazsola,
  • méz (egy kanállal tettem)
  • egy alma lereszelve.
  • 1,6 dl viz


2,4 dl vizből a cukorral ( én egy kanál szüssinával) szirupot fözünk, ebbe beleöntjük a diót, összekeverjük, levéve a tüzről hozzákeverjük a morzsát és a többi anyagot. Ha kell, akkor süssinával még édesítjük.

Mákos töltelék:

  • 20 dkg mák,
  • 10 dkg porcukor (vagy izlés szerint süssina),
  • 1,6 dl tej,
  • 1 cs. vaniliáscukor,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 3,5 dkg dara, vagy liszt,
  • baracklekvár.

A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a darával elkevert mákot és végül a cukrot, vagy izlés szerint a süssinát. Ehhez is adhatunk mazsolát, vagy almát.

Elkészítés: 

Az élesztőt langyos tejjel felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, majd a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a jól felvert egész tojásokat (habverővel vertem fel), a felfuttatott élesztőt, porcukrot, sót, tejet, és gyorsan összedolgozzuk, majd 2 órán át deszkán letakarva pihentetjük. Utána 6 nagyobb cipót formálunk belőle. Téglalap alakúra, kb fél cm vastagságúra nyújtjuk egyenként. Rákenjük a tölteléket, a széleit 2 cm szélesen üresen hagyjuk, és felcsavarjuk úgy, hogy a csavarás vége alul legyen. Papirral bélelt tepsibe fektetjük, tetejét egész tojással megkenjük (hosszanti irányban), és egy órán át langyos helyen kelesztjük. Utána még egyszer átkentem, (keresztbe, ettől márványos lesz) és fél órára hűvösebb helyre tettem. Sütőbe helyezés előtt az oldalait egyes villával megszurkáltam nehogy felrepedjen, és forró sütőben 25-30 percig sütöttem. A sütő ajtaját ne nyitogassuk!

FIGYELEM!

- A diós és a mákos beiglibe 2-2 rúdba nem tettem mazsolát, mert az unokám nem szereti, de 1-1 rúdra tettem.
- Lemértem a tésztát, mindegyiket külön - külön (6 db). Egyforma súlyúnak kell lenni és arra is ügyelni kell, hogy a tészta súlyánál ne legyen a töltelék súlya nagyobb. Ezért amikor a 3. rúdba mazsolát tettem, annyival csökkentettem a töltelék súlyát, amennyi mazsolát tettem hozzá. Tehát a tölteléket is mérni kell.
Ha több a töltelék, akkor megreped a tészta, akkor is, ha túl lédús, tehát több almát tennénk bele például.
Mikor reped meg még a tészta? - Ha a tésztát puhára készítettük, túl sok tejjel.
- Ha a töltelékben túl sok a cukor,
- Ha meleg helyen túlkelt a tészta,
- Vagy ha a sütő nem elég forró. 

Ha mégis megreped, amikor kiveszed a sütőből, nyomd kétoldalról össze a megrepedt rud kalácsot és úgy marad.

 2007 Ircsi receptgyűjteménye © Dr. Aracsi Józsefné. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el