
Tokányok

A borsos tokánynak igen sok változata ismeretes a magyar konyhán. A borsos tokány, az erdélyi borsos tokány, gombás tokány, majoránnás tokány, debreceni tokány, hentes tokány,
Borsos Tokány
Hozzávalók:
60 dkg sovány marhahús,
1 nagyobb fej hagyma,
15 dkg füstölt szalonna,
1 zöldpaprika,
1 paradicsom,
só,
törött bors,
1 dl fehérbor
Erdélyi borsos tokányt az előbbihez hasonlóan készítjük. Mikor zsírjára lesült, egy dkg liszttel meghintjük, kissé megpirítjuk, mártás sűrűségűre felengedjük, jól felfőzzük, s tálalás előtt 1 dl tejfölt öntünk hozzá. Lehet pár csepp ecettel, csipetnyi cukorral is fűszerezni. Az igazi erdélyi borsos tokányt puliszkával tálaljuk, tetejét szalonna tepertőjével szórjuk meg.
A majoránnás tokány olyan, mint a rendes borsos tokány, csak majoránnával is fűszerezzük.
Bélszínből, vagy bélszínfejből is készíthetjük a tokányt, továbbá vegyesen sertés-, marhahúsból is, egyéni ízlés szerint gombát, vagy a rendelkezésre álló hozzá illő más anyagot adva hozzá.
A húst vékony, kisujjnyi csíkokra vágjuk, a szalonnát szintén. A szalonnát kisütjük, a zsírját leszürjük, a többi zsírhoz öntjük, az apróra vágott hagymát benne megfonnyasztjuk. Beletesszük a húóst, s a hagymás zsírban többszöri kevergetés mellett átsütjük. Majd vízzel fölengedjük, törött borssal bőven fűszerezve kevés lében pároljuk. Fővés közben hozzáadjuk a szeletekre vágott, héjától, magjától megtisztított paradicsomot, zöldpaprikát, a fehérbort. Jól leföldve puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük, s hozzáadjuk a kisütött szalonnadarabokat. Pár percnyi sütés után kevés vízet öntünk hozzá, amivel kb. 10 percig forraljuk. A tokány leve rövid, sűrű, barna színű, tartalmas. Párolt riszt, tört burgonyát, vagy galuskát adunk hozzá.
A gombás tokány úgy készül, mint a borsos tokány. Ha a tokányban a hús majdnem megpuhult, hozzákeverünk 20 dkg gombát, s a hússal együtt készre pároljuk. 1 dkg liszttel lehintjük, 1 dl tejföllel fölengedjük, jól felforraljuk. Apróra vágott zöldpetrezselyemmel megszórva, párolt rizzsel tálaljuk.
A debreceni tokány a borsos tokány leírása szerint készül, esetleg kevés erős, csöves paprikával fűszerezzük. Amikor a hús már majdnem puha, 10 percig 1-2 pár debreceni kolbászt párolunk bele. Kivesszük, karikákra vágjuk, s tálaláskor a tokány tetejére helyezzük. Főtt burgonyát, vagy párolt rizst, esetleg zöldborsós vagy gombás rizst adunk hozzá.
A tokányhoz hasonlóan készül a savanyú vetrece (erdélyi étel). A húst fokhagymával, borssal, pirospaprikával, csipetnyi babérlevéllel, fehérborral ízesítjük. Amikor zsírjára sült, tejfölös habarással felengedjük, s ekkor ízesíthetjük kevés mustárral, reszelt citromhéjával, pár csepp ecettel. Enyhén savanykás, csípős ízűnek kell lennie. Puliszkát, gombás rizst, vagy tört burgonyát adunk hozzá.
