
Chilli paprika

A chili Közép- és Dél-Amerikából származik, ahol igen sok fajtáját termesztik. Kolumbusz Kristóf is felfedezte a chilit utazásai során a XV. század végén és hozott belőle haza, Spanyolországba. A XVI. században a növény elterjedt Spanyolországban és Portugáliában, sőt elért Afrikába és Ázsiába is, Európában csak a XVII. század után kezdett el nőni népszerűsége. Ma több mint 2.000 fajta létezik a világon. A termés fogyasztható frissen, szárítva és őrölt formában.
A chili íze a nagyon csípőstől az édesig változhat. A kapszaicin felelős a csípősségért, melynek foka Scoville-egységekben mérhető. A legcsípősebb fajtákhoz néhány thai változat tartozik, továbbá a Cayenne, a Tabasco és a Habanero. A chili azonban nem csak csípős tud lenni, hanem gyümölcsös, virágos, édes, dió-, föld- vagy füstízű is.
