Csokis tejszínes piskóta tekercs

Hozzávalók

Piskótához:

  • 5 db tojás
  • 5 ek cukor
  • 2 cs csokoládépuding-por
  • csipet só

Krémhez:

  • 2–2,5 dl Hulala tejszín

  • 10–15 dkg étcsokoládé

  • 1–1,5 dl tej

Tápérték becslés: 

A számításnál az alábbi mennyiségeket vesszük figyelmbe:

  • 5 tojás

  • 5 ek cukor (kb. 75 g)

  • 2 csomag csokis pudingpor (kb. 80 g)

  • 2,5 dl Hulala tejszín

  • 15 dkg étcsokoládé

  • 1,5 dl tej

A teljes süteményt kb. 12 szeletre osztva:

Tápérték (1 szeletre, kb.)

  • Kalória: ~210–230 kcal

  • Fehérje: ~4 g

  • Zsír: ~12 g

  • Szénhidrát: ~22 g

  • Cukor: ~15 g

⚖️ Megjegyzés:

  • Ha kevesebb csokit, tejszínt vagy cukrot használsz, a kalóriatartalom csökken.

  • Ha kívülről is bevonod a krémmel, +30–40 kcal kerülhet szeletenként.

  • A pontos értékek a választott alapanyagoktól (pl. csoki kakaótartalma, tejszín típusa) függően változhatnak.

Elkészítés

  1. Piskóta:

    • A tojásokat a cukorral és a csipet sóval robotgéppel kemény habbá verjük.

    • Rászórjuk a pudingport, majd kézi habverővel óvatosan elkeverjük.

    • A masszát sütőpapírral bélelt nagy tepsibe öntjük, elsimítjuk.

    • 180 °C-ra előmelegített légkeveréses sütőben 12–15 perc alatt megsütjük.

    • Figyeljünk rá, hogy a szélei ne száradjanak ki.

    • A kész piskótát rácson hűtjük ki, nem kell feltekerni.

  2. Krém:

    • Az étcsokoládét tálba tesszük.

    • A tejet mikróban felforrósítjuk, majd a csokoládéra öntjük. Addig keverjük, míg teljesen felolvad.

    • Ha kihűlt, a tejszínt kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a csokis keveréket, és sima krémmé keverjük.

  3. Összeállítás:

    • A piskótáról lehúzzuk a sütőpapírt, majd rákenjük a krémet.

    • Szorosan feltekerjük, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük.

  4. Tálalás, díszítés:

    • Ha több krémet készítünk, a tekercset kívülről is bevonhatjuk vele.

    • A tetejét ízlés szerint meggyel vagy más gyümölccsel díszíthetjük.

Tippek és trükkök

  • Szebb piskóta: Ha a tojásokat előzőleg szobahőmérsékleten hagyjuk, sokkal könnyebben felverhetők, így légiesebb lesz a tészta.

  • Sütés közben: Ne nyissuk ki a sütőajtót az első 10 percben, mert a piskóta könnyen összeeshet.

  • Csokoládé helyett: Fehér- vagy tejcsokoládéval is készíthető a krém, így teljesen más ízvilágot kapunk.

  • Ízesítés: A krémhez keverhetünk egy kevés narancshéjat vagy rumaromát, hogy különlegesebb legyen.

  • Díszítés: A tetejét megszórhatjuk kakaóporral, reszelt csokoládéval, vagy friss gyümölcsökkel.

  • Tálalás: Érdemes szeletelés előtt pár órát hűtőben pihentetni, így szebb szeleteket vághatunk.

Töltsd le PDF formátumban, vagy a rövídített receptet kártya formátumban!

Mentsd le a kártyát!
Mentsd le a kártyát!
 2007 Ircsi receptgyűjteménye © Dr. Aracsi Józsefné. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el