Csokis tejszínes piskóta tekercs
Hozzávalók
Piskótához:
- 5 db tojás
- 5 ek cukor
- 2 cs csokoládépuding-por
- csipet só
Krémhez:
-
2–2,5 dl Hulala tejszín
-
10–15 dkg étcsokoládé
-
1–1,5 dl tej
Tápérték becslés:
A számításnál az alábbi mennyiségeket vesszük figyelmbe:
-
5 tojás
-
5 ek cukor (kb. 75 g)
-
2 csomag csokis pudingpor (kb. 80 g)
-
2,5 dl Hulala tejszín
-
15 dkg étcsokoládé
-
1,5 dl tej
A teljes süteményt kb. 12 szeletre osztva:
Tápérték (1 szeletre, kb.)
-
Kalória: ~210–230 kcal
-
Fehérje: ~4 g
-
Zsír: ~12 g
-
Szénhidrát: ~22 g
-
Cukor: ~15 g
⚖️ Megjegyzés:
-
Ha kevesebb csokit, tejszínt vagy cukrot használsz, a kalóriatartalom csökken.
-
Ha kívülről is bevonod a krémmel, +30–40 kcal kerülhet szeletenként.
-
A pontos értékek a választott alapanyagoktól (pl. csoki kakaótartalma, tejszín típusa) függően változhatnak.
Elkészítés
-
Piskóta:
-
A tojásokat a cukorral és a csipet sóval robotgéppel kemény habbá verjük.
-
Rászórjuk a pudingport, majd kézi habverővel óvatosan elkeverjük.
-
A masszát sütőpapírral bélelt nagy tepsibe öntjük, elsimítjuk.
-
180 °C-ra előmelegített légkeveréses sütőben 12–15 perc alatt megsütjük.
-
Figyeljünk rá, hogy a szélei ne száradjanak ki.
-
A kész piskótát rácson hűtjük ki, nem kell feltekerni.
-
-
Krém:
-
Az étcsokoládét tálba tesszük.
-
A tejet mikróban felforrósítjuk, majd a csokoládéra öntjük. Addig keverjük, míg teljesen felolvad.
-
Ha kihűlt, a tejszínt kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a csokis keveréket, és sima krémmé keverjük.
-
-
Összeállítás:
-
A piskótáról lehúzzuk a sütőpapírt, majd rákenjük a krémet.
-
Szorosan feltekerjük, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
-
-
Tálalás, díszítés:
-
Ha több krémet készítünk, a tekercset kívülről is bevonhatjuk vele.
-
A tetejét ízlés szerint meggyel vagy más gyümölccsel díszíthetjük.
-
Tippek és trükkök
-
Szebb piskóta: Ha a tojásokat előzőleg szobahőmérsékleten hagyjuk, sokkal könnyebben felverhetők, így légiesebb lesz a tészta.
-
Sütés közben: Ne nyissuk ki a sütőajtót az első 10 percben, mert a piskóta könnyen összeeshet.
-
Csokoládé helyett: Fehér- vagy tejcsokoládéval is készíthető a krém, így teljesen más ízvilágot kapunk.
-
Ízesítés: A krémhez keverhetünk egy kevés narancshéjat vagy rumaromát, hogy különlegesebb legyen.
-
Díszítés: A tetejét megszórhatjuk kakaóporral, reszelt csokoládéval, vagy friss gyümölcsökkel.
-
Tálalás: Érdemes szeletelés előtt pár órát hűtőben pihentetni, így szebb szeleteket vághatunk.
Töltsd le PDF formátumban, vagy a rövídített receptet kártya formátumban!

