Drezdai kalács

Stollen

Ha nincs a Lidl áruház, biztosan nem ismerem meg a stollent, minden évben advent idején vettem egy rud stollent, ami viszont nem volt olcsó. Most hogy már nyugdíjas vagyok van időm sütni, ezért az interneten keresgetve, megtaláltam a finom drezdai kalács receptjét. Ugyanolyan finom, mint a Lidl-s, de sokkal olcsóbb.

A drezdai kalácsot általában Mindenszentekkor készítik el, majd fóliába csomagolva tárolják karácsonyig. Szerencsére már itthon is kapható sok helyen, de ahogyan a bejgli, ez is akkor az igazi, ha házi sütésű. A nálunk szokásos, kevert tésztás püspökkenyér recepttel ellentétben a német változat kelt tésztából készül.

Hozzávalók:

  • 50 dkg búzaliszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg friss élesztő
  • 2 dl zsíros tej
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg mazsola
  • 0,3 dl rum - barna
  • 1 közepes méretű tojás
  • 7 dkg hántolt mandula
  • 2 dkg vegyes aszalt gyümölcs (én tettem saját aszalású szilvát és aszalt barackot, valamint kandirozott narancsot és citromot.
  • Egy rúd marcipán, amit félbevágunk hosszában.
  • 1 csipet só
  • fél teáskanál őrölt fahéj
  • fél teáskanál őrölt szegfűszeg
  • negyed teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja
  • A tetejére:
  • 2 dkg vaj megolvasztva
  • sok-sok porcukor

Elkészítés:

A rumhoz egy kis langyos vizet öntök, beleáztatom a mazsolát.
A tejet összekeverem az élesztővel és a porcukorral. Félreteszem.
Az aszalt gyümölcsöket és a mandulát apróra vágom/tördelem. (mandula helyett lehet dió is)
A lisztet egy tálba öntöm, a közepébe egy kis mélyedést készítek.
A felfuttatott élesztőhöz hozzáadom a tojást, az olvasztott, de már nem forró vajat, az őrölt fűszereket, a citrom és a narancs reszelt héját.
Kézi mixerrel alaposan összedolgozom, majd ráöntöm a lisztre, összegyúrom.
Legalább tíz percig alaposan gyúrom, ha van, a robotgép spiráljával dagasztom, hogy a tészta szép fényes legyen.
Hozzáadom a lecsurgatott mazsolát, a mandulát és az aszalt gyümölcsöket.
Ismét alaposan átgyúrom a tésztát, majd langyos helyen a duplájára kelesztem.
A kelés után kb. 30 cm hosszúra nyújtom, a hosszanti széleit két oldalról középre visszahajtom, (egyik felét egy kicsit tovább hajtom mint a fele, a másikat pedig egy kicsit ráhajtom, így kapja meg a formáját.
Még 15 percig kelesztem tepsiben, sütőpapíron.
240 fokos előmelegített sütőben háromnegyed óra alatt készre sütöm.
A forró, kisült kalács tetejét megkenem olvasztott vajjal, és vastagon megszórom porcukorral.
Fóliába csomagolva nagyon sokáig eláll. Vékonyra szeletelve tejjel vagy borlevessel nagyon finom.

 2007 Ircsi receptgyűjteménye © Dr. Aracsi Józsefné. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el