
Fehérboros almatorta

Kétféle almatorta receptjét osztom meg ezen az oldalon. Nem nagy a különbség, leginkább a tésztájában különböznek. Az első almatorta receptjét a nagyobbik fiam Szabolcs a 90-es években Németországból hozta, amikor a kórussal Nünbergben jártak. Ott a házigazdáknál reggelihez kapta, ami nagyon ízlett neki, ezért a receptet elkérte, azóta sokszor megsütöttem. A második torta receptjét az internetről szedtem le, valószínű, azt is német nyelvről fordították, ugyanis ez úgy tudom németországban hagyományos tortának számít.
Torta 1. hozzávalói:
Tésztához:
- 400 gr liszt
- 300 gr ráma vagy vaj
- 200 gr cukor
- 2 db tojás
- 1 cs sütőpor
- 1 cs vaniliáscukor
Töltelék:
- 2 cs vaniliás pudingpor
- 5 dl fehér bor
- 4 dl viz
- izlés szerint cukor, vagy süssina édesítő
- 3 db közepes alma
Tetejére:
- 2 dl habtejszin
- kakaópor
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk. Először a lisztet, sütőport és a zsiradékot összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, vaniliáscukrot és a 2 db tojást. Ha jól kidolgoztuk, egy 26 cm átmérőjű tortaformát kizsirozunk, majd ebbe belenyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a tortaforma oldalára is nyomkodjuk fel. Tulajdonképpen egy kosarat kapunk, amibe a tölteléket fogjuk tölteni. Betesszük a sütőbe lenehezékelve 180 fokon 12 percre.
Töltelék:
A pudingport a borral, vizzel, cukorral, vagy ízlés szerint süssinával összekeverjük és megfőzzük a pudingot.
A 3 db. almát meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk, majd a pudingba belekeverjük. Ezt a masszát beleöntjük a tortaformába benyomkodott linzertésztára és légkeverés 180 C fokon 30 percig sütjük.
Ha kihült, kivesszük a tortaformából. a tetejére felverjük a habtejszint és kakaóporral megszórjuk a tetejét.
Nagyon finom.!
Tészta 2. hozzávalói:
Tésztához:
25 dkg liszt,
16 dkg vaj,
12 dkg porcukor,
1 citrom reszelt héja,
1 db tojás,
Töltelék:
1 kg savanykás alma,
4 dl édes fehér bor
3 kiskanál étkezési keményitő, vagy vaniliás pudingpor,
5-7 dkg vaj,
1 citrom leve,
1 kiskanál vanilia kivonat,
Tetejére:
18-20 dkg cukor
4 dl tejszín habbá verve.
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, majd fél órára a hütőbe tesszük.
Meghámozzuk az almákat és apró darabokra vágjuk, citromlével meglocsoljuk.
A tésztát kerek formára nyújtjuk, majd a tortaformába téve a forma peremére is felnyomkodjuk, kb 5 cm-re, majd villával megszurkáljuk.
Lenehezékeljük hogy ne puposodjon fel, és 180 C fokon 12 perc alatt elősütjük.
A 3 kiskanál keményitőt (pudingport) keverjük csomómentesre a borral, majd a vajat, cukrot és a vaniliát beletesszük. Felforraljuk és dobjuk bele az almadarabokat. Pároljuk kb. 10 percig, majd öntsük a keveréket a kisült tészta tetejére és 160 C fokon 40-50 percig sütjük a tortát.
A tejszínt kemény habbá verjük és a kihült torta tetejére kanalazzuk.
Pirított mandulával, vagy karamellizált dióval diszíthetjük.

