Fehérboros almatorta

Kétféle almatorta receptjét osztom meg ezen az oldalon. Nem nagy a különbség, leginkább a tésztájában különböznek. Az első almatorta receptjét a nagyobbik fiam  Szabolcs a 90-es években Németországból hozta, amikor a kórussal Nünbergben jártak. Ott a házigazdáknál reggelihez kapta, ami nagyon ízlett neki, ezért a receptet elkérte, azóta sokszor megsütöttem. A második torta receptjét az internetről szedtem le, valószínű, azt is német nyelvről fordították, ugyanis ez úgy tudom németországban hagyományos tortának számít.

Torta 1. hozzávalói: 

Tésztához:

  • 400 gr liszt
  • 300 gr ráma vagy vaj
  • 200 gr cukor
  • 2 db tojás
  • 1 cs sütőpor
  • 1 cs vaniliáscukor

Töltelék:

  • 2 cs vaniliás pudingpor
  • 5 dl fehér bor
  • 4 dl viz
  • izlés szerint cukor, vagy süssina édesítő
  • 3 db közepes alma

Tetejére:

  • 2 dl habtejszin
  • kakaópor

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk. Először a lisztet, sütőport és a zsiradékot összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, vaniliáscukrot és a 2 db tojást. Ha jól kidolgoztuk, egy 26 cm átmérőjű tortaformát kizsirozunk, majd ebbe belenyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a tortaforma oldalára is nyomkodjuk fel. Tulajdonképpen egy kosarat kapunk, amibe a tölteléket fogjuk tölteni. Betesszük a sütőbe lenehezékelve  180  fokon 12 percre.

Töltelék:

A pudingport a borral, vizzel, cukorral, vagy ízlés szerint süssinával összekeverjük és megfőzzük a pudingot.

A 3 db. almát meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk, majd a pudingba belekeverjük. Ezt a masszát beleöntjük a tortaformába benyomkodott linzertésztára és légkeverés 180 C fokon 30 percig sütjük.

Ha kihült, kivesszük a tortaformából. a tetejére felverjük a habtejszint és kakaóporral megszórjuk a tetejét.

Nagyon finom.! 

Tészta 2. hozzávalói:

Tésztához:

25 dkg liszt,

16 dkg vaj,

12 dkg porcukor,

1 citrom reszelt héja,

1 db tojás,

Töltelék:

1 kg savanykás alma, 

4 dl édes  fehér bor

3  kiskanál étkezési keményitő, vagy vaniliás pudingpor,

5-7 dkg vaj,

1 citrom leve,

1 kiskanál vanilia kivonat,

Tetejére:

18-20 dkg cukor

4 dl tejszín habbá verve.

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, majd fél órára a hütőbe tesszük.

Meghámozzuk az almákat és apró darabokra vágjuk, citromlével meglocsoljuk. 

A tésztát kerek formára nyújtjuk, majd a tortaformába téve a forma peremére is felnyomkodjuk, kb 5 cm-re, majd villával megszurkáljuk.

Lenehezékeljük hogy ne puposodjon fel, és 180 C fokon 12 perc alatt elősütjük. 

A 3 kiskanál keményitőt (pudingport) keverjük csomómentesre a borral, majd a vajat, cukrot és a vaniliát beletesszük. Felforraljuk és dobjuk bele az almadarabokat. Pároljuk kb. 10 percig, majd öntsük a keveréket a kisült tészta tetejére és 160 C fokon 40-50 percig sütjük a tortát.

A tejszínt kemény habbá verjük és a kihült torta tetejére kanalazzuk. 

Pirított mandulával, vagy karamellizált dióval diszíthetjük.

 2007 Ircsi receptgyűjteménye © Dr. Aracsi Józsefné. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el