
Grízes tészta
Hozzávalók: 4 személyre
- 40 dkg hosszú metélt (száraztészta, de házi tésztából iskészítheted)
- 4 evőkanál búzadara
- 1 evőkanál sertés- vagy baromfizsír
- 4 teáskanál porcukor (lehet kevesebb is)
Készítése:
- A tészta főzővizét egy nagyobb lábasban feltesszük melegedni. Vízforralóban kevesebb energiával gyorsabban felforraljuk.
- A tésztát a lobogó forró vízbe tesszük, megfőzzük (közben megkevergetjük). A főzési időt a tészta csomagolásán megtalálod. Ha házi tésztával csináljuk, amikor feljön a viz tetejére a tészta, akkor kész.
- Közben a zsírt egy közepes lábasban felolvasztjuk, megpirítjuk a búzadarát, majd felöntjük 2 dl vízzel, sózzuk és lefödjük, hagyjuk párolódni.
- Előkészítjük a lekvárt (ha szükségesnek, kicsit felhígíthatjuk).
- Amikor a tészta kifőtt, szűrőkanállal kiszedjük és nem öblítjük le.
- Rátesszük a pirított grízre és összekeverjük. Tálaláskor a lekvárt a tészta mellé tesszük, nem keverjük össze.
