
Házitészták készítése

Kifőtt tészta készítése:
krumplistésztához, túrós csuszához, grizes tésztához, stb.
- 40 dkg finomliszt
- 3 db tojás
- 1 tk só
- 0.5 dl víz
A tészta kifőzéséhez
- 1 ek napraforgó olaj
- 1 tk só
- 4 l víz
Elkészítése:
Gyúrjuk össze a hozzávalókat. Ha nagyok a tojások, akkor nem is kell bele a víz vagy csak tényleg nagyon kevéske. A lényeg, hogy egy kemény, de még könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Ha megvagyunk, takarjuk le, pihenjen egy 10-15 percet, majd tegyük fel a vizet forrni, sózzuk, tegyük bele az olajat. És mivel a tésztánk pihenőideje is lejárt már, nyújtsuk ki a tésztánkat. Én a lehető legvékonyabbra szoktam, de van, aki vastagabbra szereti hagyni. Nagy kocka formájúra vágjuk fel. Én így tanultam: lisztezzük be jócskán a kinyújtott tésztánkat, tekerjük fel a nyújtófára, középen hosszába vágjuk el a nyújtófán, így egy hosszú téglalapot kapunk, amit középen-hosszába megint elvágunk, és egymásra borítunk. Jöhet a nagy kockák gyártása. Keresztben vágjuk hosszúkás hasábokra, amit ha utána 4 fele vágunk, pont nagy kocka lesz. Jócskán lisztezzük!
Csipetke hozzávalói:
- 120 g finomliszt
- 1 db tyúktojás
- 5-10 g konyhasó
Elkészítése:
- A tojást megmossuk, a kimért lisztet egy keverőtálba vagy a gyúródeszkára szitáljuk, majd a liszthalom közepébe kis mélyedést készítünk.
- Ebbe a mélyedésbe beleborítjuk a külön kis tálba felütött és ellenőrzött tojást, majd kevés sót adunk hozzá. Egy villával vagy az ujjaink segítségével fokozatosan összekeverjük a lisztet a tojással, majd az egészet nagyjából 10 perc alatt csomómentes, kemény tésztává gyúrjuk. Akkor jó a tészta kidolgozottsága, ha ketté vágva azt látjuk, hogy a felülete kissé fényes és teljesen egynemű.
- A keményre gyúrt tésztából egy gombócot formázunk és a lisztezett nyújtódeszkára tesszük. A tésztagombóc felületét - ami közvetlenül a levegővel érintkezne - vékonyan lekenjük étolajjal és körülbelül 15-20 percig így pihentetjük. Az olajjal lekenés helyett a tésztát frissentartó fóliába vagy műanyag zacskóba is csomagolhatjuk a pihentetés idejére.
- A pihentetett tésztát 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk vagy az is elegendő, ha csak a kezünkbe tartott tészta szélét kissé meglapítjuk, majd apró darabokat csípünk le belőle. A kis csipetnyi tésztadarabokat a mutató- és hüvelykujjunk között gabonaszem formájúra sodorjunk, majd az enyhén lisztezett nyújtódeszkára vagy egy tiszta szövetdarabra (asztalterítőre, lepedőre, konyharuhára) halmozzuk.
Házi levestészta készítése:
- A tojásokat meleg vízzel alaposan megmossuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük. A lisztet átszitáljuk és egy keverőtálba vagy a nyújtótábla közepére halmozzuk.
- A tojásokat egyesével egy kis tálba felütjük. A tojások felütése után ellenőrizzük azok minőségét, valamint megvizsgáljuk, hogy nem került-e véletlenül tojáshéjdarab közéjük. A liszthalom közepébe mélyedést készítünk, ahová beleöntjük az ellenőrzött tojásokat, majd kevés sót adunk hozzá.
- A kezünkkel vagy egy villa segítségével a tojássárgáját összekeverjük a tojásfehérjével (ezt megtehetjük még a tálban is), majd folyamatosan összedolgozzuk a tojást a liszttel. Ha a tészta nehezen állna össze vagy túl száraznak éreznénk, akkor szükség szerint adjuk még hozzá tojást vagy kevés vizet! Éppen csak annyit, hogy az összeállított tészta közepesen kemény legyen. A hozzáadott plusz tojás vagy víz mennyisége nagyban függ a liszt minőségétől és a tojások méretétől. Ha viszont valamilyen levesbetétet szeretnénk készíteni a gyúrt tésztából, akkor azt készítsük jó keményre és ne adjunk hozzá vizet!
- Az összeállított tésztát, - amelynek az állaga még egyenetlen és csomós - a nyújtódeszkán, körülbelül 10 perc alatt, gyúrással, simára, csomómentesre dolgozzuk. A jól kidolgozott tésztából egy nagyobb vagy több kisebb gombócot formázunk és a lisztezett nyújtódeszkára tesszük.
- A tésztagombóc felületét, ami közvetlenül a levegővel érintkezne, vékonyan lekenjük étolajjal és legalább 15-20 percig így pihentetjük. Az is jó megoldás, ha a tésztát a pihentetés ideje alatt frissentartó fóliába vagy műanyag zacskóba csomagoljuk. Ez a művelet azért szükséges, hogy a tészta ne száradjon ki a pihentetés alatt, mert különben a felülete szikkadt lesz és ki fog repedezni. A tészta pihentetése pedig azért elengedhetetlen, mert a frissen összegyúrt tészta még túl rugalmas és kemény, így egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen nyújtható, illetve sodorható.
- A pihentetett gyúrt tésztát ezután tetszés szerint formázzuk, nyújtjuk, szikkasztjuk, daraboljuk, attól függően, hogy mit szeretnénk készíteni belőle. Készíthetünk belőle különböző levesbetéteket (finommetélt, csipetke, eperlevél, kiskocka tészta, lebbencs tészta, lúdgége vagy csigatészta, reszelt tészta, lebbencstészta stb.) valamint különböző tésztaételekhez felhasználható tésztákat (széles metélt, nagykocka tészta, spagetti, csuszatészta).

