Húsvéti kenyér
Nagyon köszönöm Pászner Gábornak ezt a húsvéti kenyér receptet, annál is inkább, mert nagyon hiányoltam a magyar polcokról, a receptet pedig nem ismertem. A német barátainknál reggelihez ilyen kenyér is volt. Én mindig ezt ettem a reggelihez, nagyon szerettem. Most végre én is megsüthettem. Az unokámnak mazsolát nem tettem bele, mert nem szereti, de mandulával és csoki darabokkal is nagyon finom.
Hozzávalók:
- BL55 Finomliszt: 500g
- Friss élesztő: 25g
- Só: 5g
- Cukor: 80g
- Vaj/Margarin: 100g
- Tojás: 1db + 1 sárgája
- Rum aroma: 1 ampulla (eltérő kiszerelésnél az aroma használati utasítása szerint)
- Tej: 160ml
- Mazsola 130g
- Vágott vagy tört pucolt mandula: 70g + 1db narancs és 1db citrom reszelt héja
- A mazsola és a mandula beáztatásához annyi rum, hogy azt ellepje. A felhasználás előtt le kell szűrni!
- A kenéshez: 1db tojás 25ml tejjel felverve
Elkészítés
A lisztet kimérjük, beletesszük a cukrot és a sót, egy ampulla rumaromát, tojásokat, majd a kis tejjel és cukorral felfuttatott élesztőt és a maradék tejet.
Robot géppel kb 10 percig dagasztjuk. A zsiradékot csak akkor adjuk hozzá, ha az egyéb összetevőkből egynemű tészta állagot kaptunk - A leszűrt mazsolát és mandulát csak a dagasztás utolsó perceiben adjuk hozzá .
Ezután a tésztát 30 percig pihentetjük, majd 2 egyenlő részre osztjuk és gömbölyitjük, formázzuk. papírozott sütőlemezre helyezzük, majd átkenjük a tejjel felveret tojással. Ezután 70-100 percig kelesztjük ( Közvetlen a sütés előtt ismét átkenjük a felvert tejes tojással, majd a tésztákat bevágjuk vékony karcoló vágással. 170C°-ra előmelegített száraz légterű sütőbe kell behelyezni és 42-48 percig sütni. A külső felületéről a megégett mazsolákat érdemes lesöpörni fogyasztás előtt.
Gábor a házipék húsvéti kenyérreceptje videón. Köszönet a receptért.