
Kakaós kalács

Ezt a kalácsot eddig kétszer sütöttem meg. A neten a Nosalty oldalán találtam a receptet. Az első alkalommal változtatás nélkül készítettem el, sütés előtt nem volt pihentetési idő és egy kicsit tömörebb volt a tésztája. Másodszorra már beiktattam fél óra pihentetést mielőtt az előmelegített sütőbe tettem volna. Sokkal puhább lett a tésztája. Nagyon finom és nagyon csokis.
Hozzávalók / 6 adag
A tésztához:
- 60 dkg finomliszt
- 3 db tojássárgája
- 4 dl tej
- 6 dkg cukor
- 2 ek napraforgó olaj
- 5 dkg élesztő
- 1 csipet só
- 1 db tojásfehérje (a kenéshez)
- 1 ek vaj (a tepsi kikenéséhez)
A krémhez:
- 25 dkg margarin
- 3 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 20 dkg cukor
Elkészítés:
- Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, és a többi hozzávalóval együtt összedagasztjuk, duplájára kelesztjük.
- Közben elkészítjük a kakaókrémet. A puha margarint a kakaóporral, cukrokkal robotgéppel kikeverjük.
- A megkelt tésztát gyengén átgyúrjuk, két cipóba osztjuk. A cipókat kinyújtjuk, tetejüket a kakaós krémmel megkenjük, és feltekerjük.
- A rudakat kivajazott tepsibe, vagy szilikonlapra fektetjük, tetejüket a megmaradt, kissé felvert tojásfehérjével megkenjük, kb. 30 percet pihentetjük és előmelegített sütőben 200 C fokon 30 perc alatt megsütjük.


