
Kardamom

A kardamom mintegy 5.000 éve ismert, a világ egyik legősibb és legbecsesebb fűszere. A növény Sri Lankáról, valamint a dél-indiai Malabar-partról származik. Az egyiptomiak kardamomot rágcsáltak, hogy frissítsék leheletüket és fehérítsék fogaikat, Indiában a mai napig használják erre a célra. Guatemalában a kardamomot a XX. század eleje óta termesztik, és a világ termelésének a fele innen származik. A kardamom a gyömbérek családjába tartozik. A zárt és szárított terméstokot, valamint a szögletes magokat használják fűszerként.
A kardamom íze aromás, enyhén csípős, fűszeres, citrusos, az eukaliptuszra emlékeztető. A magok illóolajtartalma a tárolási körülményektől függ, és elérheti akár a nyolc százalékot is. A ragadósság a magok jó minőségének jele.
Mihez?
A kardamom használható sütemények fűszerezéséhez, például a mézeskalácshoz vagy mandulás kekszhez. A curry és a garam masala fűszerkeverék fontos fűszere, ezen kívül adható húsételekhez (pl. az indiai kormas), de szárnyas -, rizsételek (biryani, pilaf azaz rizseshús), hurka valamint lencséből és borsóból készült ételek illetve savanyúságok fűszerezéséhez is használható. A skandináv konyhában pikáns és édes ételek, valamint különféle italok gyakori fűszere. Különleges aromája olyan desszerteknél is kiválóan érvényesül, mint a rizspuding és más, tejjel készített pudingok, fagylaltok, de gyümölcsökkel is kitűnően párosítható (narancs, alma és körte).
A kardamom tipikus fűszere az arab és az indiai kávénak és teának, de adható forralt borhoz és likőrökhöz is. Ügyelni kell a kardamom használatánál, hogy a héja nem ehető.
