Konyhai higienia

"Tisztaság félegészség!"

Valóban! Ezt szokták mondani, hogy tisztaság félegészség. De az ételek íze sem csak a nyersanyagoktól és az elkészités módjától, ízesítésétől, hanem a használt edények tisztaságától is függ!

Konyha általános tisztántartása

Az edény soha ne álljon mosatlanul!
Sok munkát takarítunk meg, ha a főzés közben használt edényeket, eszközöket azonnal elmossuk. Ha az étel főzés közben odasült, odaégett, azonnal öntsük át másik edénybe, és ne keverjük fel az égett részt. Az edénybe öntsünk meleg vizet, és hagyjuk 1-2 órát állni, akkor könnyen elmosható.
A mosogatás általában a "nem szeretem" munkák közé tartozott és tartozik ma is. De mert elkerülhetetlen, és mindenképpen el kell mosogatnunk a használt edényeket, igyekezzünk ésszerűen és praktikusan elvégezni. Mosogatás előtt az edényeket fajtájuk szerint rakjuk össze, és közben papirral töröljük ki a zsírt, az ételmaradékokat a tányérokból, lábasokból, így könyebben, gyorsabban és tisztábban tudjuk őket elmosni, és a mosogató lefolyója sem dugul el olyan gyorsan.

A mosogatáshoz mindig forró, mosószeres vizet, mosogatóruhát (és nem "rongyot"), kefét, esetleg szivacsot, csutakot használjunk. Az aluminiumedények tisztításához a legjobb a tisztitószerrel átitatott fémszivacs.

Először mindig a poharakat, üvegedényeket mossuk el, majd a tejeslábost, a tányérokat, végül a lábosokat, fazekakat, evőeszközöket.

Ha a mosogatóviz túl zsírossá válik, készítsünk újat. Az elmosott edényeket mindig öblítsük le bő, langyos vizzel, és úgy tegyük száradni tálcára, rácsra. A jól elmosott és öblített edényet nem kell eltörölni, mert hamar szárad és szép fényes lesz: legfeljebb a poharakat, rozsdásodó fémtárgyakat, evőeszközöket töröljük át tiszta konyharuhával. Az evőeszközöket, késeket lehetőleg kézben tartva mossuk el és azonnal öblítsük, így nem vágjuk, szúrjuk meg a kezünket, ha belenyúlunk a zavaros mosogatóvízbe.

A mosogatás befejeztével a mosogatóruhát, kefét, szivacsot stb. gondosan mossuk-öblítsük ki és tegyük száradni, a mosogatómedencét pedig forró, mosószeres vízzel mossuk tisztára..

-Mosdók, mosogatók lefolyóinak dugulását - ha nem ételmaradék, hanem zsírlerakódás okozta - konyhasó és mosószer keverékével tisztítsuk. Mindkettőből szárazon töltsünk egy evőkanálnyit a lefolyóba, majd egy óra elteltével nyagyon lassan engedjünk bele kb. egy liter forró vizet. Ha a kávé zaccot mindig a lefolyóba ütjük bele, és forró vizzel leöblítjük, a zsír nem rakodik le. Egyébként havonta egy csomag trisóra 4 l forró vizet öntünk, megelőzzük a zsíros lerakodásokat.

-Ha ételmaradék vagy bármi idegen tárgy okozta a dugulást, pumpálással távolíthatjuk el.Engedjük tele a mosogatót vízzel, szorítsunk a túlfolyóra egy rongyot, és így kezdjünk a pumpáláshoz.

-Egy átlagos háztartásban sok minden található, ami a konyha tisztítására alkalmas. A listavezető az ecet, de a só és a citromlé is nagy segítségünkre lehet. Ezt időközben a piac is felismerte, az üzletek sokféle citruskészítményt kínálnak.
A takarítással járó fáradságot (és költségeket) csökkenthetjük, ha néhány alapszabályt szem előtt tartunk, és praktikusan rendezzük be a helyiségeket. Jó, ha a bútorok és a falak egy bizonyos magasságig lemoshatók. Többnyire nehezen tisztíthatók azok a fából készített konyhabútorok, melyeken díszítések vannak. A munkafelületek lehetőség szerintlegyenek simák, így gyorsabban és könnyebben moshatók le.

-Ne tegyünk dísztárgyakat, terítőcskéket a konyhába, csak az étkezőasztalt terítsük le. Ha fügönyt teszünk a konyhaablakra, könnyen mosható anyagot válasszunk, mert gyakori mosása szükséges. A főzés szagát ugyanis könnyen magába szívja, ami nagyon kellemetlen.

A kis konyhákban a gőz és pára különösen kellemetlen, mert lecsapódik a falra, és bizony nagyon gyakran kell takarítani, lemosni, letörölni, mert rövid időn belül minden zsíros bevonatot kap. Többek között ezért is fontos, hogy lehetőleg fedővel letakarva főzzünk, és ha már felforrt az étel, csökkentsük a hőt, így az étel forrásban marad, de nem fut ki, és nem képződik felesleges gőz.

Konyhai szagok

-Ha a konyhában kiömlik valami, törölje fel azonnal, főzés közben vagy után pedig nyissa ki az ablakot vagy a szellőzőt, illetve kapcsolja be a szagelszívót. A hal, fokhagyma és vöröshagyma szagától úgy szabadulhat meg, ha citromszelettel dörzsöli át az evőeszközöket, az edényeket, a vágódeszkákat és még a kezét is.
-A makacs szagok kiűzéséhez forraljon a tűzhelyen egy kis lábasban ecetet. Illatositáshoz pedig szegfűszeget és fahéjat kell forralni egy kevés vizben.
-A hűtőszekrények, illetve a termoszok belsejének tisztításához és szagtalanításához használjon szódabikarbóna-oldatot.
-A szeméttárolókat háztartási fehérítőszerrel /például hypóval, vagy domestossal / mossa ki. A kukák kellemetlen szagát úgy tüntetheti el, ha citrom- vagy narancshéjat reszel beléjük.
- Évente legalább egyszer tisztítsa ki az élelemtároló szekrényeket, és hagyja, hogy nyitott ajtóval néhány órán át szellőzzenek.

Kenyérpirító.

-Ha a pirítós beszorult a kenyérpirítóba

soha ne próbálja meg késsel vagy más fémeszközzel kiszabadítani! Először húzza ki a készülék dugóját a konnektorból, majd fakanállal vagy falapáttal szabadítsa ki a pirítóst.

A kenyérpirítóból érdemes minden használat után a tálcát kiüríteni és a sütőt fejreállítva kiütögetni belőle a morzsát, megelőzve, hogy a következő alkalommal égett szagot árasszon.

Szendvicssütő.

Ha kivehető tálca van benne, az mosogatógépben is mosható. Ha egyszerű szendvicssütő, általában teflon bevonatú, akkor használat után azonnal nedves ruhával ki kell törölni, így nem marad benne ételmaradék, nem fog ráégni a következő alkalommal. Kivülről nedves mosogatószeres ruhával kell áttörölni, vigyázva, hogy az elektromos részt ne vizezzük össze.

Konyhai robotgép.

Használat után

követve a gyári útmutatót-a gép minden alkatrészét gondosan mosogassa el és szárítsa meg. A készülék aprító- és vágófejei olyan élesek, mint a kés; ezeket a saját dobozukban tárolja.

Tűzhelyek tisztán tartása.

Főzés közben óhatatlan, hogy az étel kifut, odaég. Van segítség!

Zománcozott tűzhely

Háziszer: A főzőlap szennyezett bemélyedései úgy tisztíthatók, hogy a kissé felmelegített főzőlapra sütőport szórunk, majd ledörzsöljük. A főzőlap foltjai eltűnnek, ha sót szórunk rá, és egy nedves kefével erősen lesúroljuk. Ezután bő vízzel leöblítjük, majd szárazra töröljük.
Kerámia tűzhely
-Sokkal könnyebben tisztán tartható, mint a hagyományos tűzhely, de rendszeres ápolást igényel.
Háziszer Háztartási boltokban kapható speciális üvegkaparó az odaégésekre. A tűzhelylapot ecettel dörzsöljük át, hogy szép fénye legyen.
Gáztüzhely
-Ha a gáztűzhely fuvókája eldugult, csak vékony, lágy huzallal (vörösréz) szabad óvatosan kitisztítani, átszúrni, vigyázva, nehogy a fúvóka nyílása kitáguljon.
-Gázszivárgás, gázömlés esetén azonnal értesítsük a helyi gázszolgáltató vállalatot.

- Az gázsütőt begyújtás után néhány percig hagyjuk kiszellőzni, csak azután tegyük bele a sütnivalót. Így a frissen begyújtott sütő kellemetlen szagát nem veszi magába a hús a tészta.

Edények tisztántartása.


-Teáskannát soha ne állítsuk bele a mosogatótálba! Tegyünk bele kevés mosogatószert, öntsünk rá forró vizet, egy külön erre a célra használt mosogatókefével vagy szivaccsal dörzsöljük át és bő vizzel öblítsük ki.

Ha a zománcos edényeket súrolni kell, akkor ne fémszivaccsal és erős vegyszerekkel próbálkozz, hanem sóval dörzsöld át, így ugyanis nem veszti el a fényét.

A megbarnult zománcos edényeket krumplival varázsolhatod ismét újjá. Főzz bennük nyers krumplit, majd hagyd állni a vízzel együtt egy napig, végül pedig ismét forrald fel. Ha kész, az edényeid újra tiszták lesznek.

-A hagymaszagú kést nyílt láng felett kétszer-háromszor húzzuk át, így elveszti szagát

Ha a lábasaidon vízkövet találsz, akkor áztasd be őket 10%-os ecetes oldatba. Hagyd állni fél órát, majd szódával öblítsd át. Végül meleg mosogatószeres vízzel mosd át őket.

-A serpenyő alját, ha odaégett az étel, hintsük be vastagon sóval, hagyjuk állni néhány óráig, s már könnyen letisztithatjuk. Előtte azért nem árt megpróbálni: felöntjük vizzel, felforraljuk, ha kihűlt könnyen eltávolíthatjuk a leégett maradékot.

A bekormosodott aljú bográcsot zsírral mentheted meg: kend be vele vastagon a kormos részeket, alaposan dörzsöld át, végül meleg, mosogatószeres vízzel mosd le. Ragyogni fog! 

-Újra csillog alumínium-edényünk, ha bőséges almahéjat főzünk benne.

-Vas palacsintasütőnket használat után, ha elmostuk, töröljük szárazra, és vékonyan kenjük be olajjal. Nem rozsdásodik! Használat előtt mossuk át újra, mert az olaj közben megavasodhat.

-Rozsdás kést petróleumba mártott parafadugóval tisztíthatjuk meg.
-A megfeketedett kések szépek lesznek, ha homokos burgonyaszelettel dörgöljük át.

-Halszagú edényt forró ecetes vízzel mosogassunk el.

-Rossz szagú műanyag-edény szagát veszti, ha tömény kávézaccos vízzel töltjük fel, és meleg helyen állni hagyjuk egy ideig. Kismosás után törlés és fedő nélkül szárítsuk meg.

-Az üvegpoharak fényesek lesznek, ha sós vízben mossuk és hidegvízzel öblítjük át őket. De a forró ecetes víztől is csillognak a poharak.
- A fából készült zsíros vágódeszkákat, fakanalakat, tálcákat stb. előbb sóval dörzsöljük le, majd forró mosószeres vízzel, kefével súroljuk meg, és időnként főzzük is ki mosószeres vizben, majd jól öblitsük le és élére állítva szárítsuk. Ezeket csak egészen szárazon tegyük a helyükre, mert könnyen megpenészednek, esetleg a hirtelen száradástól meggörbülnek.

-A vágódeszkák, fakanalak hagymaszaga akkor is eltünik, ha tisztára mosásuk után sót szórunk rájuk, majd 10-15 percnyi állás után forró vízzel lesúroljuk.

- A zománcos és jénai edényeket forró mosószeres vízben mossuk, de ne szemcsés súrolóporral, mert károsítja a zománcot és karcolja az üveget.

Alumíniumedények

Ha valami leégett az edényben, töltsük meg vízzel, és egy óráig hagyjuk állni

Nemesacél

A nemesacél könnyen kezelhető, higiénikus és nagyon tartós. De ezek a tárgyak könnyen foltosodnak és karcosodnak.

Öntöttvas edények

Az öntöttvas edények rozsdásodása elkerülhető, ha mosogatás után étolajjal bedörzsöljük őket.
Háziszer 1 evőkanál citromsav, 5 dl víz. A vizet a citromsavval összekeverjük. Addig keféljük vele a foltot, amíg a rozsda teljesen el nem tűnik.

Teflonedények
A teflonnal bevont serpenyőt nem szabad súrolóporral tisztítani, mivel az tönkreteszi a felületét.
Háziszer 1/8 l víz, 2 evőkanál sütőpor A vizet és a sütőport a serpenyőbe tesszük. A keveréket felfőzzük, majd kiöntjük, és a serpenyőt tiszta vízzel alaposan kiöblítjük. Végül szárazra töröljük.

Római tál (Römertopf)

-Mivel a tál anyaga porózus, nemcsak a tiszta vizet szívja magába. Éppen ezért sohase mosogassuk mosószeres vízben!
-Mosogatás után szabad levegőn szárítsuk ki alaposan, mert ha nedvesen tesszük el a konyhaszekrénybe, megpenészedhet!

Hűtőszekrény tisztán tartása.

Tisztán tartása alapvető higiéniai követelmény, sokan mégis elhanyagolják

Háziszer: A hűtőszekrényt rendszeresen töröljük ki ecetes vízzel vagy mosogatószeresvízzel. 

A hűtőszekrényben keletkező szagokat megelőzendő tegyünk bele egy felvágott almát, és hetente egyszer cseréljük. Ugyanazt a hatást érjük el, ha egy kis tányérba kávézaccot teszünk.De már lehet nagyon jó hütőszagtalanitókat vásárolni is. De a legjobb módszer, ha csak zárt dobozban, fóliázva, vagy lefedve tesszük az ételeket a hűtőszekrénybe! Így tárolva nem veszik át egymás szagát, és nem lesznek jégízüek sem.

-Az ételek tárolásához szerezzünk be szögletes dobozokat, mert kevesebb helyet foglalnak el, és jobban ellhelyezhetők, mint a kör alakú főzőedények.
-Meleg, vagy langyos ételt sohase tegyünk a hűtőbe!
-Maradék ételt mindig tegyük át tiszta edénybe, ne abban rakjuk el, amelyikben főztük!
-A polcokat ne rakjuk nagyon tele, mert a zsúfoltsáűg akadályozza a levegő cirkulációját, és ezért csökken a hűtés hatásfoka.
-Havonta legalább egyszer feltétlenül szükséges a hűtőszekrény tisztítása. A tisztításhoz enyhén szódabikarbónás, vagy ecetes vizet használjunk.
-Igyekezzünk a tisztítás napját úgy megválasztani, hogy a lehető legkevesebb étel legyen a hűtőszekrényben. Ezt a tisztítás idején hűtőtáskában tároljuk.

Szódabikarbóna mint tisztítószer

Súrolószer készitése

Méregmentes tisztaságot érsz el a konyhában, szódabikarbónás súrolószerrel. 

A konyhai csempét ezzel súrold:

szórj szódabikarbónát egy tiszta nedves szivacsra és dörzsöld át vele a konyhai csempét. A legvégén mosd le vízzel és töröld szárazra a tisztított felületeket. A szennyeződések minden formáját, szinte valamennyi létező helyről eltávolítja, a szódabikarbóna. Tedd próbára a hatékonyságát, és a természetre káros vegyszerek helyett, vess be egy valódi csodaszert a koszok ellen! 

Hol hatásos?

Nevezhetnénk általános tisztítószernek is, hiszen egyszerre pótolja a zsíroldót, a vízkőtelenítőt és a fogkrémet is. A szódabikarbóna különböző, de könnyen elkészíthető receptjei által, saját magad keverheted ki az otthonod ragyogását garantáló szereket. 

Edény és evőeszköz mosogatószere

2 púpozott evőkanál szódabikarbónát adj a mosogatószeredhez, és az edényekről könnyebben fog leoldódni a zsír. A ráégett ételeket a szódabikarbóna és víz keverékében áztasd, vagy szivacsra szórt szódabikarbónával súrold le. 

Ezüst evőeszközök tisztítása

Használj szódabikarbóna pasztát 3 rész szódabikarbóna, 1 rész vízből. Dörzsöld át az ezüstöt tiszta ruhával vagy szivaccsal. Alaposan öblítsd le, és szárítsd meg őket míg csillogóvá nem válnak. 

Odakozmált edény legegyszerűbb megmentése: 

szórj bele szódabikarbónát+ kevés víz, és tedd fel főni a főzőlapra. Fel fog válni az odakozmált rész, még súrolnod sem kell. 

Mosogatószivacs felfrissitése

Áztasd az áporodott szagú szivacsot egy erős szódabikarbónás oldatba (4 evőkanál szódabikarbónát feloldasz 1 liter meleg vízben). 

Tiszta kávé és tea edények

Kávé és tea foltokhoz oldj fel 1/4 csésze szódabikarbónát 1 liter meleg vízben. A makacs foltokhoz egy éjszakán át tartó áztatást javaslok. 

Tiszta tűzhely, takaros konyha

Az erős maró hatású tisztítószerek ugyan megtisztítják a szennyeződött felületet, viszont belélegezve és a bőrünkkel érintkezve kevésbé ajánlott az alakmázásuk. A szódabikarbóna segít eltávolítani a mocskot, ha a természetes megoldások híve vagy. 

A sütő tisztítása

A finom sütemények otthonában gyorsan összegyűlik a kosz. A sütő oldalára és az aljára is kerülhet az ételekből a sütés során. Nem kell mást tenni, mint beszórni a felületet szódabikarbónával, ha már teljesen kihűlt. Ez után néhány óránként vizet permetezni és nedvesen tartani a szert, egészen addig, míg teljesen ki nem szárad. Ha kész, szivaccsal le lehet törölni, ki lehet kaparni, majd még egyszer átmosni a sütő belsejét a következő használat előtt. 

Padlótisztitás

1/2 csésze szódabikarbónát egy vödör meleg vízzel összekeversz és ezzel mosod fel apadlót. 

Szagtalanítás a hűtőben

Egy nyitott dobozkába/kompótos edénykébe tégy szódabikarbónát, majd helyezd ahűtőszekrény polcára hogy semlegesítse a szagokat.Hűtő takarításakor szódabikarbónás vízzel mosd át, hiszen kiváló fertőtlenítő ésszagtalanító egyben. 

Kuka szagtalanítása

A szemetest is pillanatok alatt szagtalaníthatod vele, csak szórj bele egy kevésszódabikarbónát. 

Vágódeszka szagtalanítása

Megszórod a vágódeszkát szódabikarbónával, átdörzsölööd majd öblíted. 

Újrahasznosítható tartály szagtalanítása Időszakonként 

szódabikarbónás nedves szivaccsal töröld át a tartályt.

 Vízlefolyók szagtalanítása

A mosogató és a kádlefolyóba önts 1/2 csésze szódabikarbónát majd melegcsapvízzel mosd le azt. Ez semlegesíti a lefolyóban lévő szagokat. 

Gyümölcs és zöldségmosás

Mosatlan gyümölcsöt soha ne fogyassz. Tiszta víz helyett azonban javasolt 1-2 evőkanál szódabikarbónát és egy liter víz  keverékét használni a mosáshoz.Bármilyen koszt jól leradíroz a friss gyümölcsökről és zöldségekről. 

Használd savlekötőként

A szódabikarbóna hatékonyan enyhíti a gyomorégést és / vagy a avasgyomorrontást.

 2007 Ircsi receptgyűjteménye © Dr. Aracsi Józsefné. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el