Krumplis pogácsa


Kelt tészta

Krumplis pogácsa, krumpli pogácsa, burgonyás pogácsa - hajtogatott kelt tésztából. A többszörös hajtogatott és krumplival készült kelt tészta pehelykönnyűvé teszi ezt a pogácsát.

KRUMPLIS POGÁCSA RECEPT

Elkészítési idő: krumplifőzéssel, kelesztésekkel együtt 190 perc

HOZZÁVALÓK

25 db 5 cm-es szaggatóval készült pogácsához

  • 4 db nagyobb krumpli - szétfőlős fajtából (héjában főzés és átnyomás után 35 dkg)
  • 50 dkg finomliszt
  • 12 dkg vaj
  • 2 tojás + 1 db sárgája a kenéshez
  • 0,5 dl tej
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 2 teáskanál só

ELŐKÉSZÍTÉS

  • Egy órával a sütés előtt a hozzávalókat vedd elő a hűtőből, kamrából.

A krumplit héjában megfőzött, krumplitörővel áttöröd.

Krumpli áttörve

MEGJEGYZÉS:

A pogácsa készítéséhez maradék krumplipürét is felhasználhatsz: vedd figyelembe, hogy ez már egy tej és vaj tartalmú massza és ezért kevesebb tejet és vajat használj a készítésnél.

PEHELYKÖNNYŰ KRUMPLIS POGÁCSA ELKÉSZÍTÉSE

  1. A tejet meglangyosítod, feloldod benne a cukrot, hozzámorzsolod az élesztőt.
  2. A lisztet összekevered a sóval, majd elmorzsolod benne a vajat.
  3. A vajas lisztet és az áttört krumplit összekevered, közepébe mélyedést készítesz.
  4. A felfutott élesztőt beleöntöd a mélyedésbe. Hozzáadod a tojásokat.

    Felfuttatott élesztő és tojás hozzáadása

  5. Összekevered.

    Tészta összeállítva

  6. Összegyúrod.

    Tészta összegyúrva

  7. Fél órát letakarva pihenteted, keleszted.
  8. Lisztezett deszkára borítod.
  9. Kinyújtod kb. 1 cm vastagra, egyenletesen kevés lisztet hintesz rá.
  10. Két rövidebb oldalát középre hajtod. Utána középen még egyszer összehajtod, így összesen 4 rétegű lesz a tészta.
  11. Ezt a műveletet negyed óránként megismétled, összesen négyszer hajtogatsz. Ügyelj arra, hogy a rétegek között mindig legyen egy kevés liszt.
  12. A sütőt 170 fokon előmelegíted.
  13. A tésztát ismét kinyújtod, de most már 2 cm vastagra. Tetejét éles késsel bekockázod.
  14. 5 cm-es kiszúróval kiszaggatod. Kissé meghengergeted, majd sütőpapírral bélelt sütőlapra teszed. Legyen közöttük hely, mert tovább fognak kelni, még sütés közben is. Egy sütőhöz tartozó nagy tepsiben elférnek.

    Krumplis pogácsák sütés előtt

  15. Tojás sárgájával megkened.
  16. Addig sütöd (alsó-felső beállításban), amíg a teteje szép piros lesz és az alja aranybarna. Ez nagyjából 25 percig fog tartani, de sütőtől függően változhat.

    Krumplis pogácsa sütés után 1

    Krumplis pogácsa sütés után 2

MEGJEGYZÉS:

Kisebb szaggatót is használhatsz, akkor a fenti hozzávalókból több pogácsát tudsz sütni és lehet, hogy egy tepsire nem fognak ráférni.

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ:

  • Krumpli főzése, áttörése: 60 perc
  • Tészta összeállítása: 15 perc
  • Pihentetés, kelesztés: 30 perc
  • Hajtogatás: 45 perc
  • Szaggatás, sütőlapra rakás, kenés: 15 perc
  • Sütés: 25 perc

ÖSSZESEN: 190 PERC (EBBŐL MUNKA: 40 PERC)

MEGJEGYZÉS:

A leírásból láthatod, hogy az elkészítési idő meglehetősen hosszú, valamivel több, mint 3 óra. Igaz a munka ennél sokkal kevesebb, de időben el kell kezdeni, ha valóban habkönnyű pogácsát szeretnél készíteni.

KRUMPLIS POGÁCSA - PEHELYKÖNNYŰ

Itt kezdődhet a szöveged. Kattints ide, és kezdheted is az írást. Illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut.

HOZZÁVALÓK

25 db 5 cm-es szaggatóval készült pogácsához
4 db nagyobb krumpli - szétfőlős fajtából (héjában főzés és átnyomás után 35 dkg)
50 dkg finomliszt
12 dkg vaj
2 tojás + 1 db sárgája a kenéshez
0,5 dl tej
1 kávéskanál cukor
2 dkg élesztő
2 teáskanál só

Második címsor

Itt kezdődhet a szöveged. Kattints ide, és kezdheted is az írást. Iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti.

 2007 Ircsi receptgyűjteménye © Dr. Aracsi Józsefné. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el