Krumplis pogácsa
Kelt tészta
Krumplis pogácsa, krumpli pogácsa, burgonyás pogácsa - hajtogatott kelt tésztából. A többszörös hajtogatott és krumplival készült kelt tészta pehelykönnyűvé teszi ezt a pogácsát.
KRUMPLIS POGÁCSA RECEPT
Elkészítési idő: krumplifőzéssel, kelesztésekkel együtt 190 perc
HOZZÁVALÓK
25 db 5 cm-es szaggatóval készült pogácsához
- 4 db nagyobb krumpli - szétfőlős fajtából (héjában főzés és átnyomás után 35 dkg)
- 50 dkg finomliszt
- 12 dkg vaj
- 2 tojás + 1 db sárgája a kenéshez
- 0,5 dl tej
- 1 kávéskanál cukor
- 2 dkg élesztő
- 2 teáskanál só
ELŐKÉSZÍTÉS
- Egy órával a sütés előtt a hozzávalókat vedd elő a hűtőből, kamrából.
A krumplit héjában megfőzött, krumplitörővel áttöröd.
Krumpli áttörve
MEGJEGYZÉS:
A pogácsa készítéséhez maradék krumplipürét is felhasználhatsz: vedd figyelembe, hogy ez már egy tej és vaj tartalmú massza és ezért kevesebb tejet és vajat használj a készítésnél.
PEHELYKÖNNYŰ KRUMPLIS POGÁCSA ELKÉSZÍTÉSE
- A tejet meglangyosítod, feloldod benne a cukrot, hozzámorzsolod az élesztőt.
- A lisztet összekevered a sóval, majd elmorzsolod benne a vajat.
- A vajas lisztet és az áttört krumplit összekevered, közepébe mélyedést készítesz.
- A felfutott élesztőt beleöntöd a mélyedésbe. Hozzáadod a tojásokat.
Felfuttatott élesztő és tojás hozzáadása
- Összekevered.
Tészta összeállítva
- Összegyúrod.
Tészta összegyúrva
- Fél órát letakarva pihenteted, keleszted.
- Lisztezett deszkára borítod.
- Kinyújtod kb. 1 cm vastagra, egyenletesen kevés lisztet hintesz rá.
- Két rövidebb oldalát középre hajtod. Utána középen még egyszer összehajtod, így összesen 4 rétegű lesz a tészta.
- Ezt a műveletet negyed óránként megismétled, összesen négyszer hajtogatsz. Ügyelj arra, hogy a rétegek között mindig legyen egy kevés liszt.
- A sütőt 170 fokon előmelegíted.
- A tésztát ismét kinyújtod, de most már 2 cm vastagra. Tetejét éles késsel bekockázod.
- 5 cm-es kiszúróval kiszaggatod. Kissé meghengergeted, majd sütőpapírral bélelt sütőlapra teszed. Legyen közöttük hely, mert tovább fognak kelni, még sütés közben is. Egy sütőhöz tartozó nagy tepsiben elférnek.
Krumplis pogácsák sütés előtt
- Tojás sárgájával megkened.
- Addig sütöd (alsó-felső beállításban), amíg a teteje szép piros lesz és az alja aranybarna. Ez nagyjából 25 percig fog tartani, de sütőtől függően változhat.
Krumplis pogácsa sütés után 1
Krumplis pogácsa sütés után 2
MEGJEGYZÉS:
Kisebb szaggatót is használhatsz, akkor a fenti hozzávalókból több pogácsát tudsz sütni és lehet, hogy egy tepsire nem fognak ráférni.
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ:
- Krumpli főzése, áttörése: 60 perc
- Tészta összeállítása: 15 perc
- Pihentetés, kelesztés: 30 perc
- Hajtogatás: 45 perc
- Szaggatás, sütőlapra rakás, kenés: 15 perc
- Sütés: 25 perc
ÖSSZESEN: 190 PERC (EBBŐL MUNKA: 40 PERC)
MEGJEGYZÉS:
A leírásból láthatod, hogy az elkészítési idő meglehetősen hosszú, valamivel több, mint 3 óra. Igaz a munka ennél sokkal kevesebb, de időben el kell kezdeni, ha valóban habkönnyű pogácsát szeretnél készíteni.
KRUMPLIS POGÁCSA - PEHELYKÖNNYŰ
Itt kezdődhet a szöveged. Kattints ide, és kezdheted is az írást. Illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut.
HOZZÁVALÓK
25 db 5 cm-es szaggatóval készült pogácsához
4 db nagyobb krumpli - szétfőlős fajtából (héjában főzés és átnyomás után 35 dkg)
50 dkg finomliszt
12 dkg vaj
2 tojás + 1 db sárgája a kenéshez
0,5 dl tej
1 kávéskanál cukor
2 dkg élesztő
2 teáskanál só
4 db nagyobb krumpli - szétfőlős fajtából (héjában főzés és átnyomás után 35 dkg)
50 dkg finomliszt
12 dkg vaj
2 tojás + 1 db sárgája a kenéshez
0,5 dl tej
1 kávéskanál cukor
2 dkg élesztő
2 teáskanál só
Második címsor
Itt kezdődhet a szöveged. Kattints ide, és kezdheted is az írást. Iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti.