
Kuglóf

Kakaós kalács, vagy kuglóf
Hozzávalók:
1 kg liszt, + a szóráshoz.
1 kis tejföl,
5 dkg élesztő,
4-5 dl tej cukorral,
60 szem édesítő,
1 db tojás, 1/2 dl olaj,
10 dkg kakaópor,
csipet só.
A fehér részbe 5 dkg mazsola (elhagyható)


Elkészítés:
A színezett tésztához kell egy kis plusz élesztő tejben felfuttatva.
A hozzávalókat össze keverjük és megdagasztjuk. 1/3 részét kivesszük, ebbe teszünk 2 kanál kakaót és a + tejben felfuttatott élesztőt. Összedolgozzuk és ezt is kétszer kelesztjük, formázzuk. A fehér tésztát kinyújtjuk, majd belehelyezzük a barna tésztát, ezt feltekerjük. A formát olajozzuk és beletesszük a tésztát. Ha kalácsot sütünk, akkor két rúdat készítünk a fenti tésztából. A tésztát is megkenük olajjal, ahol összeér. A tetejét tojással megkenjük, kb. 1 órán át sütjük.
Kuglóf formát, vagy tepsit használunk. 180 C fokon 1 órán át sütjük légkeverésen. Ha a teteje jobban sül, akkor letakarjuk sütőpapírral.


