Kurkuma

A kurkuma kereskedelme az ősi időkre nyúlik vissza. Minden valószínűség szerint a fűszer Dél- vagy Délkelet-Ázsiából származik. Nevének jelentése sok nyelven "sárga gyökér". Indiában és Indonéziában a kurkumát már régóta, mintegy 4.000 éve használják fűszerként, színezőanyagként és gyógynövényként. Napjainkban a növényt még mindig használják pamut és selyem festésére, valamint ipari feldolgozású élelmiszerekhez. Mivel a kurkuma olcsó növény, gyakran hamisítják vele a sáfrányt. India, Indonézia és Kína termeszti a legtöbb kurkumát.

A kurkuma rokonságban áll a gyömbérrel és a galangal gyökérrel. A friss narancssárga színű gyökérszár illata hasonlít a gyömbéréhez, íze pedig gyantás, enyhén csípős. Szárítás során alakul ki fűszeres aromája leheletnyi narancs és gyömbér ízzel.

EGYÉB NEVEK:

indiai sáfrány, sárga gyökér

Mihez?

A kurkuma a currypor egyik legfontosabb alkotóeleme, hiszen ez a fűszernövény szolgáltatja annak jellegzetes sárga színét. Széles körben használják levesek, mártások és különféle fűszerkeverékek színezéséhez.
A kurkuma élénk sárga színt kölcsönöz rizsételeknek, és elengedhetetlen fűszere számos indiai és észak-afrikai specialitásnak. Kellemes ízt kölcsönöz hüvelyeseknek, zöldségeknek, burgonyának hal- és húsételeknek (különösképpen bárányhoz és baromfiételekhez illik). Alkalmas még savanyúságokhoz, valamint zöldséges mártások és chutney fűszerezéséhez.

 2007 Ircsi receptgyűjteménye © Dr. Aracsi Józsefné. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el