
Lencsefőzelék
HOZZÁVALÓK
- 25 dkg lencse
- 1 db vöröshagyma
- 1 ek napraforgó olaj
- 1 tk fűszerpaprika
- 1 l víz (vagy füstölt hús lé)
- 2 db babérlevél
- só
- 2 dl tejföl
- 1 ek finomliszt
- 1 ek mustár
- 1 db citrom leve
- 1 tk cukor
ELKÉSZÍTÉS
- A lencsét kiválogatjuk, megmossuk, 1-2 órára beáztatjuk. Az apróra vágott vöröshagymát az olajon üvegesre pároljuk, meghintjük pirospaprikával, és felöntjük vízzel vagy ha van, füstölt hús főzőlével.
- Ezután hozzáadjuk a leszűrt lencsét. Hozzáadunk még annyi vizet, hogy bőven ellepje. Beletesszük a babérleveleket, és ha szükséges, megsózzuk. (Ha füstölt lével öntjük fel, akkor vigyázzunk, mert a lé már sós.) Közepes tűzön puhára főzzük.
- A tejfölt simára keverjük a liszttel, kevés forró vízzel, vagy ha elég lé van a lencsén, akkor néhány kanállal kiveszünk belőle, és összekeverjük a lisztes tejföllel. Ezzel behabarjuk a főzeléket, majd ízesítjük a mustárral, citromlével, cukorral, jól összeforraljuk. A babérleveleket kidobjuk. Füstölt csülök szelettel, puha kenyérrel tálaljuk.
