
Linzer
Az omlós tészta esetében (is) nagyon fontosak az arányok, ami ebben az esetben 3 : 2 : 1, vagyis .75 dkg liszthez 50 dkg zsiradék (vaj, margarin vagy zsir) és 25 dkg porcukor szükséges.
Ezt tovább gazdagíthatja tojással, tejföllel, ezek segítenek abban, hogy összeálljon a tészta, de vigyázni kell az arányokra, 30 dkg lisztre számoljon 1 tojássárgáját. (A tojástól egyébként nemcsak a tészta íze és állaga lesz jobb, hanem a színe is vonzóbbá válik.)
Ízesítésként adhat hozzá darált diót, kakaóport, fahéjat, vaníliás cukrot, reszelt citrom- vagy narancshéjat is.
A linzertésztához puha vaj vagy margarin szükséges, ezért a felhasználás előtt kicsivel vegye ki a hűtőből, de semmiképpen ne olvassza meg, mert ha túl lágy a zsiradék, könnyen széteshet a tészta.
A tésztát összeállíthatja konyhai robotgéppel és kézzel, az utóbbi esetben figyeljen arra, hogy ne gyúrja túlságosan sokáig, mert a keze melegétől megolvadhat benne a zsiradék, és a tészta nyújtáskor berepedezik, szétesik. Ha ez megtörténne, tegye be a tésztát 15-20 percre a hűtőbe, majd utána gyors mozdulatokkal gyúrjon hozzá 1-2 tojássárgáját, ez elősegíti, hogy újra összeálljon. Ha a tészta nyúlik, akkor valószínűleg túl sok tejfölt vagy tojást tett hozzá, ilyenkor adjon hozzá még egy kis lisztet, hogy nyújtható legyen (ne sokat, mert keménnyé válik a tészta).
