
Meggyes csokoládé torta
Hozzávalók:
Tésztához
- 6 tojás
- 6 dkg liszt
- 4 dkg darált dió
- 2 dkg kakaópor
- csipet só
- 12 dkg cukor
- 2 tk sütőpor
Krémhez
- 5 dl növényi tejszín
- 20 dkg tejcsokoládé
- 10 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 25 dkg meggybefőtt
Díszítéshez
- Trió Csokoládéforgács
- 26 cm-es, kapcsos tortaforma
Elkészítés:
Ennél a receptnél először a krémet kell előkészíteni.
A tejszínt beleöntjük egy lábosba, és elkezdjük melegíteni. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, beletesszük a tejcsokoládét, és lassú tűzön - állandó kevergetés mellett - addig melegítjük, amíg teljesen fel nem oldódik a csokoládé. Fontos, hogy ne forraljuk! Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd betesszük a hűtőbe, 12 órára. A sütőt előmelegítjük 180ºC fokra.
A kapcsos tortaforma alját kivajazzuk, kilisztezzük. A tésztához a kakaóport, a lisztet és a sütőport átszitáljuk, összekeverjük a darált dióval. A tojásfehérjét habbá verjük a cukorral és a sóval. Hozzáadjuk a kikevert tojássárgáját, majd a lisztes keveréket. Óvatosan elvegyítjük, ügyelve arra, hogy ne törjük össze a habot. A kapcsos tortaformába öntjük, és 25-30 perc alatt készre sütjük.
A meggybefőttet lecsepegtetjük. A hűtőből kivett, tejszínes keveréket először alacsony, majd magas fokozaton - kézi habverővel - felverjük. Sokáig, legalább 10 percig kell verni!
Ha kihűlt a piskótakarika, 2 helyen elvágjuk. Az egyik korongot megkenjük egy kevés krémmel, megszórjuk a meggybefőttel, ismét kenünk rá egy következő korongot, amit ismét bekenünk a krémmel. A harmadik tortalapot darabokra tépjük, és a torta tetejére púpozzuk úgy, hogy kúpszerű alakot kapjunk. Az egészet bevonjuk a maradék krémmel, és megszórjuk a csokoládéforgáccsal. Tálalásig hűtőbe tesszük.
Forrás: Biró Viktória Tortamánia könyvéből
