Menta

A régi, fennmaradt kolostori írásokban a borsmenta mind fűszerként, mind gyógynövényként említésre kerül. Hírnevét mindenekelőtt az angoloknak köszönheti, akik valószínűleg elsőnek termesztették. Konyhájukban fagylalthoz és krémes édességekhez adták ezt a csodálatos fűszert. Ők találták fel a világhírű "After Eight" mentás csokoládét és még sok más ízletes dolgot is. A borsmenta mellett igen sokféle menta található meg még a gasztronómiában, pl az almamenta, a narancsmenta, a vízi menta, vagy vadmenta, mely az ázsiai chutney-k közkedvelt fűszere.

Közös jellemzője a különféle mentáknak, hogy ízük kifejezetten mentolos. Karakteresen tiszta és frissítő illatot bocsát ki, íze először kissé égető, majd hűsít.

EGYÉB NEVEK:

Angol menta, kerti menta

Mihez?

A mentát használhatjuk nyersen vagy főzve. Angliában a báránysült mentaszósszal nemzeti eledel. Érdekes mentás specialitások találhatóak az irán, a török és a brit konyhában. A görög "keftedes"-t (húsgombóc), a töltött szőlőlevél töltelékét szintén mentával fűszerezik. Ezen túlmenően a desszertek tökéletes tálalásához is hozzájárul egy pár mentalevél díszítésként.
Végül nem szabad elfelejtenünk a világszerte népszerű borsmentateát, mely friss zöld mentalevelekkel készül.


 2007 Ircsi receptgyűjteménye © Dr. Aracsi Józsefné. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el