
Méz
Tisztább bőr
A méz kitűnő antioxidáns, így rendszeres fogyasztása sokféle méreganyagtól szabadítja meg a testet. Antibakteriális hatásaival a bőr állapotát is javítja.
Fogyás
Ha figyelsz a súlyodra, az orvosok azt ajánlják, kerüld a cukros ételeket. De a mézre ez nem vonatkozik. A benne lévő cukor összetétele különbözik a hagyományos cukorétól. A méz serkenti az anyagcserét, ami alapvetően fontos a fogyáshoz.
Koleszterin
A mézben egyáltalán nincs koleszterin. Éppen ellenkezőleg: alkotóelemei és vitaminjai segítik a koleszterinszint csökkenését. A méz mindennapos fogyasztása a test antioxidáns szintjére is jótékony hatással van, így könnyebb a harc a káros koleszterin ellen.
Szív
Kutatások kimutatták, hogy a mézben lévő antioxidánsok megelőzik az artériák összeszűkülését. Attól függően, hogy az érszűkület hol alakul ki, okozhat szívelégtelenséget, memóriaromlást és fejfájást is. Egy pohár vízben keverj el néhány kanál mézet, és az érszűkületet megelőzheted.
Memória
Más kutatások szerint a méznek van stressz elleni hatása, helyre tudja állítani a szervezet sejtszintű védekezési rendszerét, és a memóriát is képes javítani. A benne lévő kalciumot az agy könnyen hasznosítja, ezáltal is javul a működése.
Alvás
A mézben lévő cukor növeli az inzulinszintet, ami segíti a szerotonin termelődést. A szerotoninból melatonin lesz, ami pedig elősegíti a jobb, pihentetőbb alvást.
Gyomor
A méznek erős antiszeptikus hatása van, ajánlják is az éhgyomorra való fogyasztását. Ha ezt szokásoddá teszed, számos emésztőrendszeri betegséget elkerülhetsz. Miközben áthalad a gyomron, a méz elpusztítja a kórokozókat és begyógyítja a gyomornyálkahártyán kialakult kisebb sebeket.
Idegek
Nemcsak legenda, a méz valóban képes megnyugtatni az idegeket, és csökkenteni a fáradtságot. A mézben lévő glükóz nélkülözhetetlen a neuronok működéséhez. A vérben gyorsan felszívódik, elősegíti a relaxációt, és enyhíti a pszichés betegségeket.
Energia
Ha a mézet kombináljuk szintén erős fertőzésgátló és gyógyhatású összetevővel, mint a fokhagyma, megsokszorozhatjuk az előnyeit. A fokhagymás méz erősíti az immunrendszert, és segít megőrizni az egészséget. A hozzávalók:
- 3-4 fej fokhagyma,
- 1 bögre méz,
- egy kis befőttesüveg.
A fokhagymát szedd gerezdjeire és pucold meg. Tedd a befőttesüvegbe, majd öntsd rá a mézet. Ha buborékos lenne, kevergesd meg. Az üvegre csavard rá a tetejét, majd hagyd magára néhány napig, hogy érlelődjön. Naponta egy evőkanállal egyél belőle éhgyomorra, hogy olyan egészséges és energikus legyél, mint soha korábban.
