Mézes krémes

 A grízes, lekváros krémes ellenállhatatlan desszert, aminek az ünnepi asztalon is ott a helye. Arra ügyelj, hogy ne süsd túl, és vigyázz, mert a tészta könnyen törik! Bátran elkészítheted napokkal a tálalás előtt, mert minél tovább áll, annál finomabb, puhább lesz.  

Hozzávalók:

A TÉSZTÁHOZ:

  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg méz
  • 5 dkg vaj
  • 5 evőkanál tej
  • 1 db tojás
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna

A TÖLTELÉKHEZ:

  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg lekvár
  • 20 dkg vaj
  • 12 teáskanál búzadara
  • 6 dl tej

A CSOKIMÁZHOZ:

  • 2 evőkanál kakaópor
  • 2 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál víz
  • Előkészítési idő: 40 perc
  • Elkészítési idő: 30 perc

Elkészítés:

A vajat, az egész tojást, a cukrot, a tejet és a mézet gőz fölött olvaszd össze. Ha langyosra hűl, add hozzá a szódabikarbónával vegyített lisztet, és gyúrd össze. Ha a tészta sima, elválik a kezedtől, oszd négy részre, és pihentesd legalább három órán át. Nyújtsd vékonyra a cipókat, és rakd sütőpapírral borított tepsibe vagy a tepsi hátára, és süsd meg előmelegített sütőben, 170 fokon nyolc-tíz perc alatt. Akkor vedd ki a sütőből, amikor világosbarna lesz. Hagyd teljesen kihűlni, különben könnyen törik.
A töltelékhez a tejet forrald fel a cukor felével, majd szórd bele a búzadarát, és kis lángon, folyamatosan kevergetve főzd sűrűre. Ha kihűl, add hozzá a maradék cukorral habosra kevert vajat. A lapokra simítsd vékonyan a krémet, és helyezd őket egymás fölé. A középső tésztát kend meg lekvárral is.
A mázhoz a kakaóport csomómentesen dolgozd simára a cukorral és a vízzel, majd főzd sűrűre, öntsd a legfelső lapra, és egyenletesen simítsd el rajta.

 2007 Ircsi receptgyűjteménye © Dr. Aracsi Józsefné. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el