
Mindenre jó tészta

Ime a tészta, ami eltartható hűtőben és mindenre jó!
Rendkívül egyszerű elkészíteni és eláll a hűtőben, vagy fagyasztóban ez a tészta, amelyet aztán bármikor elővehetsz és tetszés szerint felhasználhatod: akár pizza, vagy kenyér, de lepény is készíthető belőle. A receptet a Kiskegyedből vettem.
Hozzávalók:
- 220 g langyos tej
- 2 teáskanál cukor
- 80 g friss élesztő (vagy 4 teáskanál szárított élesztő vagy 4 teáskanál instant élesztő)
- 1 kg liszt
- 3 teáskanál sütőpor
- 3 teáskanál só
- 360 ml (360 g) natúr joghurt
- 2 egész tojás
Elkészítés:
Egy kis tálban összekeverjük a langyos tejet a cukorral és az élesztővel. Hagyjuk kis ideig állni, amíg az élesztő felfut, majd a többi hozzávalóhoz adva, robotgépben (a dagasztó karral) jól összekeverjük.
Lágy, pizza tésztához hasonló legyen az állaga - ha a tészta túl száraz, kevés tejet vagy vizet adunk hozzá. Ha túl puha, adj hozzá kevés lisztet.
A mindenre jó tésztát felhasználhatod azonnal. Ez esetben nyújtás, formázás után hagyd 15-20 percig kelni a meleg konyhában, és mehet is a sütőbe.
Tárolás:
Tedd a tésztát egy élelmiszer tároló zacskóba, nyomd ki belőle a levegőt és csomózd be. Tedd bele egy másik, nagyobb zacskóba, mert ha a tészta tovább növekszik, az első zacskót esetleg szétnyomhatja. Mindig csak annyit kell elővenned belőle, amennyit éppen fel akarsz használni. Tárolhatod így a hűtőben akár 3 napig, de le is fagyaszthatod, ugyanis kiolvasztás után is tökéletes.
