Hozzávalók:
A kalácstésztához:
4 evőkanál tej
8 evőkanál cukor
2,5 dkg élesztő
22,5 dkg vaj
2 teáskanál vanília aroma
1 db citrom
1 db narancs
5 db tojás
50 dkg liszt
1 csipet só
7 evőkanál mazsola
3 evőkanál rum
8 evőkanál citrushéj
A lekenéshez:
1 evőkanál tojásfehérje
1 evőkanál porcukor
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütésidő: 55 perc

Elkészítés
- Egy magas falú panettoneformát vagy lábast kikenünk vajjal. Használhatunk papír sütőformát is.
- A meleg tejet egy tálba öntjük, adunk hozzá 1 teáskanál cukrot és az élesztőt. Összekeverjük, és hagyjuk állni pár percig.
- A maradék cukrot egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a vajat és a vaníliakivonatot, kézi robotgéppel kihabosítjuk.
- A cukros vajhoz adjuk a citrom és a narancs lereszelt héjat, majd alaposan összekeverjük.
- Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és azokkal is alaposan elkeverjük. Azután egy evőkanál lisztet is adunk hozzá, és folytatjuk a keverést, míg szép sima masszát kapunk.
- A többi lisztet robotgép táljába szórjuk, hozzáadjuk a sót, és alaposan összekeverjük, majd egy mélyedést készítünk a közepébe.
- Ide öntjük a felfutott élesztőt és a tojásos-vajas keveréket is, majd a robotgéppel alaposan kidagasztjuk, addig, míg a tészta összeáll, és sem a kezünkhöz, sem a tál falához nem ragad.
- Egy nagy tálat vékonyan kivajazunk, beletesszük a tésztát, és meleg helyen hagyjuk 2 órát kelni.
- A mazsolát egy lábasba tesszük, ráöntjük a rumot, és alacsony hőfokon 5 percig melegítjük, míg a rumot felszívja a mazsola. Hagyjuk teljesen kihűlni.
- Ha a tészta megkelt, óvatosan enyhén lisztezett munkafelületre borítjuk, és kézzel újabb 5 percig dagasztjuk. Több részletben beledolgozzuk az áztatott mazsolát, és a kandírozott citrushéjat is.
- A tésztából cipót formázunk, és az előkészített, sütőpapírból és tortaformából készített formába tesszük. Letakarjuk egy konyharuhával, és még egy órát hagyjuk kelni. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- A mázhoz a tojásfehérjét összekeverjük a porcukorral, és óvatosan megkenjük vele a panettone tetejét.
- A tésztát az előmelegített sütőbe tesszük, és 50-55 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Egy hurkapálcával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
- A sütőből kivéve 10 percig hagyjuk a formában hűlni, majd egy rácsra fordítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Forrás: Mindmegette.hu
Nézd meg videón is, hogyan készül a panettone!
