Olasz Panettone

Hozzávalók:

 A kalácstésztához: 

4 evőkanál tej

evőkanál cukor

2,5 dkg élesztő

22,5 dkg vaj

teáskanál vanília aroma

db citrom

db narancs

db tojás

50 dkg liszt

csipet só

evőkanál mazsola

evőkanál rum

evőkanál citrushéj

A lekenéshez:

evőkanál tojásfehérje

evőkanál porcukor

  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütésidő:  55 perc

Elkészítés

  1. Egy magas falú panettoneformát vagy lábast kikenünk vajjal. Használhatunk papír sütőformát is.
  2. A meleg tejet egy tálba öntjük, adunk hozzá 1 teáskanál cukrot és az élesztőt. Összekeverjük, és hagyjuk állni pár percig.
  3. A maradék cukrot egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a vajat és a vaníliakivonatot, kézi robotgéppel kihabosítjuk.
  4. A cukros vajhoz adjuk a citrom és a narancs lereszelt héjat, majd alaposan összekeverjük.
  5. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és azokkal is alaposan elkeverjük. Azután egy evőkanál lisztet is adunk hozzá, és folytatjuk a keverést, míg szép sima masszát kapunk.
  6. A többi lisztet robotgép táljába szórjuk, hozzáadjuk a sót, és alaposan összekeverjük, majd egy mélyedést készítünk a közepébe.
  7. Ide öntjük a felfutott élesztőt és a tojásos-vajas keveréket is, majd a robotgéppel alaposan kidagasztjuk, addig, míg a tészta összeáll, és sem a kezünkhöz, sem a tál falához nem ragad.
  8. Egy nagy tálat vékonyan kivajazunk, beletesszük a tésztát, és meleg helyen hagyjuk 2 órát kelni.
  9. A mazsolát egy lábasba tesszük, ráöntjük a rumot, és alacsony hőfokon 5 percig melegítjük, míg a rumot felszívja a mazsola. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  10. Ha a tészta megkelt, óvatosan enyhén lisztezett munkafelületre borítjuk, és kézzel újabb 5 percig dagasztjuk. Több részletben beledolgozzuk az áztatott mazsolát, és a kandírozott citrushéjat is.
  11. A tésztából cipót formázunk, és az előkészített, sütőpapírból és tortaformából készített formába tesszük. Letakarjuk egy konyharuhával, és még egy órát hagyjuk kelni. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  12. A mázhoz a tojásfehérjét összekeverjük a porcukorral, és óvatosan megkenjük vele a panettone tetejét.
  13. A tésztát az előmelegített sütőbe tesszük, és 50-55 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Egy hurkapálcával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
  14. A sütőből kivéve 10 percig hagyjuk a formában hűlni, majd egy rácsra fordítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni. Porcukorral megszórva tálaljuk. 

Forrás: Mindmegette.hu

Nézd meg videón is, hogyan készül a panettone!

 2007 Ircsi receptgyűjteménye © Dr. Aracsi Józsefné. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el