
Paprika télire

Ezt a receptet Horváthné Ancsától (volt szomszédasszonyom) kaptam, ő viszont régen édesanyámtól vette át ezt a receptet. Nagyon örülök, hogy visszatért hozzánk. Annak idején a disznóvágások nagy kedvence volt. Nem barnul, nem puhul meg, friss és roppanós, édes savanykás íz.
Hozzávalók:
Kb. 5 db 2 l-es üvegre elég
4 liter víz
1 kg cukor,
1 liter 10 %-os ecet,
4 evőkanál só.

Elkészítés:
Az almapaprikákat (csípős és édeset vegyesen szoktam) mosás után félbevágom, elrendezem az üvegekben, majd a felforrt levet ráöntöm. Minden üveg tetejére egy késhegynyi bórkénport teszek, lezárom és fejre állítom kb . 1 órára az üvegeket. Nem kell sem dunsztba, sem párnák közé tenni. Ha kihűlt, a helyére kell tenni . Szoktam beletenni karfiolt is. Mielőtt beleteszem sós vízben 1-2 percig forralom. Lehet apró hagymát is közé tenni. Az uborkát is ugyanígy kell eltenni, azzal a különbséggel, hogy ha felöntöm az üvegeket lével, nem födöm le, csak ráteszem a tetőt, majd ha kihűlt, leöntöm a levet, újra felforralom, majd ráöntöm, egy késhegynyi bórkénport teszek rá, lezárom fejre állítom és kihűlés után helyére rakom. Amikor a levet csinálod, kóstold meg és az szerint tegyél még hozzá sót, vagy cukrot. Én édesítővel csináltam, ezért először csak keveset és közben kóstolgattam. Azt nem tudom megmondani, hogy mennyi édesítőt tettem bele, mert a folyékony édesítőből mindig egy keveset, addig amíg kellemes édes-savanyú ízt nem éreztem. Nagyon finom az így eltett savanyúság!
