Paradicsom

A paradicsom a világon az egyik legelterjedtebb zöldség, saláták, szendvicsek elengedhetetlen alapanyag. Most azonban japán kutatók találtak egy olyan vegyületet a paradicsomban, mely védelmet nyújthat bizonyos érbetegségekkel szemben.

Ennek a bizonyos vegyületnek a legfontosabb szerepe, hogy segít megakadályozni az ún. diszlipidémiát, mely magas vérzsír és koleszterin értékeket jelent.
A diszlipidémia egy kifejezetten sunyi kórkép, hiszen nem okoz különösebb tüneteket, azonban jelenléte súlyos érbetegségekhez vezethet. Ezeknek a betegségeknek a megelőzése érdekében fontos, hogy megakadályozzuk a zsírok és a koleszterin felgyülemlését az erekben.

A paradicsomban lévő számos vegyületről eddig is tudtuk, hogy pozitív hatást gyakorol az egészségre. A 9-oxo-octadecadienoic sav azonban elősegíti a zsírsav oxidációt és hozzájárul a zsíranyagcsere megfelelő szabályozásához. A kutatások egyértelműen azt mutatták, hogy a vegyületnek anti-diszlipidémiás hatása van, a paradicsom tehát segíthet bizonyos érbetegségek megelőzésében.


Egy olyan vegyület, melynek szerepe van a sokszor elhízás okozta krónikus betegség megelőzésében, különösen nagy jelentőséggel bír.
A kutatás vezetője mindenkinek azt javasolja, hogy a paradicsomot mindenképpen építse be étrendjébe. A kutatások fényében úgy tűnik, a mediterrán paradoxon egyre inkább megszűnik paradoxonnak lenni (a legtöbb paradicsomot a mediterraneumban fogyasztják).

Forrás: Molecular Nutrition & Food Research

 2007 Ircsi receptgyűjteménye © Dr. Aracsi Józsefné. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el