Paradicsom befőzése

A paradicsomot megmostam, a szárát leszedtem, majd feldaraboltam úgy, hogy a száránál a fehér részt, és a hibás részeket kivágtam. Ezután egy rozsdamentes kisebb bográcsba tettem fel lassú tűzön (A szőlőben szoktam elintézni a befőzéseket, ott van olyan helyem és lehetőségem, így itthon a lakásban nem kell pancsikolnom) főzni, tettem hozzá egy kis bazsalikomot és rozmaringot, de ezt el is lehet hagyni. Amikor már sok levet engedett, és láthatóan szétfőtt a húsa a héjától, levettem a tűzről és átpasszíroztam. Ezután újra feltettem a bográcsba főzni a paradicsom levét, amihez izlés szerint édesítőt (cukrot) és sót adtam. Lassú tűzön főztem legalább 1 órát, majd az előre elkészített üvegeket forró vízbe állítva, megtöltöttem a lével, a tetejére kb: 1 evőkanál olajat öntöttem, ami légmentesiti a paradicsomlevet. Ezután az üvegeket lezártam és a meleg vizben hagytam kihülésig.

Amikor használatra előveszek egy-egy üveget, szinte már izesiteni sem kell. Nálunk ez az izesítés bevállt, nagyon szeretjük a bazsalikom és a rozmaring ízét benne. Egy - két üveggel szoktam az unokám kedvéért ezek a fűszerek nélkül is befőzni.

 2007 Ircsi receptgyűjteménye © Dr. Aracsi Józsefné. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el