
Rétes készítése réteslapból
A hagyományos rétes készítése voltaképpen egyszerű művelet, de nagy gyakorlatot kíván és eléggé időigényes. A Jó Rétes Kft készen kapható, friss réteslapjaiból is ínycsiklandozó házi rétest készíthetünk, kezdő háziasszonyok is bátran vállalkozhatnak rá!
Hozzávalók:
2 rúd/12 szelet réteshez:
- tetszés szerinti töltelék,
- 10 dkg vaj vagy margarin,
- 2x4 kész réteslap,
- zsemlemorzsa.
Elkészítés: Az egyes receptekben foglaltak szerint elkészítjük a tetszés szerinti tölteléket (Töltelék recepteket itt találjátok ˇ) . A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A sütőbe való tepsit kibéleljük sütőpapírral. A vajat vagy margarint felolvasztjuk. 4 réteslapot patyolat tiszta konyharuhára fektetünk, óvatosan lapokra bontjuk őket, mindegyiket megpöttyözzük a zsiradékkal, a felső lapot pedig egyenletesen megkenjük vele. Megszórjuk a receptben megadott mennyiségű zsemlemorzsa felével, és a széleken 3-3 cm-t üresen hagyva egyenletesen beterítjük vagy megkenjük a töltelék felével (a gyümölcsös tölteléket általában lazán terítjük-szórjuk, a krémesebb-pépesebb állagúakat rúdszerűen szoktuk a réteslapra halmozni). A konyharuha segítségével előbb két oldalt felhajtjuk a töltelékre a tésztaszéleket, majd hosszanti irányban, ugyancsak a konyharuha segítségével, szorosan feltekerjük. Két kézzel alányúlva óvatosan a tepsibe fektetjük a tekercset úgy, hogy a hajtás széle kerüljön alulra, és azonnal megkenjük olvasztott vajjal vagy margarinnal.
Ugyanezt tesszük a maradék 4 réteslappal is, és a forró sütőben enyhe pirulásig sütjük (a töltelék tömegétől függően 20-30 perc). A rétest azonnal sütni kell, mert elázik a tésztája! Langymelegen a legfinomabb. Ha nem fogy el azonnal, tüllhálóval vagy ritka szövésű konyharuhával lazán letakarva tároljuk (alufólia alatt vagy lefedett dobozban-tálban megereszkedik, elázik!).
