Rétes töltelékek

Túrós rétes

50 dkg tört túrót kevés tejföllel elkeverünk, hozzáadunk 3 tojás sárgáját, 3-4 evőkanál cukrot vagy süssinát, reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot, 5 dkg mazsolát,  a 3 tojás sóval felvert habját. Finomabb, amennyiben a réteslapokat olajos tejföllel megkenegetjük. Ha a túró nem túl száraz,  hintsük meg alatta búzadarával. 

Finom a kapros töltelék is:

kevés só, egy marék apróra vagdalt friss kapor kell a túróba. Ennek az édes változatába cukrot tegyünk. Különleges, ha juhtúróval készül a sós változata.

Káposztatöltelék:

80 dkg-1 kg káposztát legyalulunk, kicsit megsózzuk, s fél órát állni hagyjuk, s kicsavarjuk. 5 dkg megforrósított zsírban először fedő alatt, kevés vízzel pároljuk, majd félidőtől fedő nélkül sárgára pirítjuk. Ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, vagy cukorral. Ezt a rétest sütés után nem cukrozzuk.

Meggyes rétes

Egy üveg magozott meggyet szűrjünk le. A meggyet cukorral, vagy süsszinával édesítjük, teszünk rá fahéjat, szegfűszeget és Bourbon vaníliás cukrot. A levét vaníliás pudingporral felfőzzük, belekeverjük a fűszerezett meggyet. A réteslapokat megkenegetjük egyenként olajjal vagy zsírral. Az utolsót tejföllel és olajjal, erre szórhatunk édes morzsát, búzadarát, vagy diót, ezután elterítjük a meggyet és feltekerjük.

Szőlős rétes

HOZZÁVALÓK

2 réteslap, 5 dkg vaj, 10 dkg cukor, 3 tojás, 30 dkg túró, citromhéj, 2 evőkanál dara 50 dkg szőlő, 1 dl tejföl.

ELKÉSZÍTÉSE

Az 5 dkg vajat, a 8 dkg cukrot és a reszelt citromhéjat habosra keverjük. Hozzáadjuk az áttört túrót és a darát. A tojásfehérjéből 2 dkg cukorral kemény habot verünk, és ezt is a túróhoz keverjük. A vajjal megcsepegtetett rétestésztára rákenjük a tölteléket, rárakjuk a leszemezett szőlőt és meglocsoljuk tejföllel. Összecsavarjuk, kikent tepsire tesszük, a tetejét is megkenjük, megsütjük.

Almás rétes

1 kg tisztított, reszelt almát ízesítsünk cukorral, vagy süssinával, bourbon vaniliás cukorral, fahéjjal,   Nyers alma alatt bővebben hintsük meg morzsával, vagy dióval.

Mákos rétes

30 dkg mákot 10 dkg kristálycukorral elkeverünk, majd így vegyesen kávédarálóval finomra darálunk. Kb. fél dl liter tejjel elkeverünk, majd állandó kevergetés közben felfőzzük. Kicsit veszt a folyékonyságából, de vigyázzon, hogy ne égjen el. Szoktam bele reszelni 2 db almát ez lazítja a tölteléket. Burbon vaniliacukrot.  Lehet bele pötyögtetni meggyet, vagy mazsolát.  A cukor egy részét mézzel és édesítővel is helyettesíthetjük. 

 2007 Ircsi receptgyűjteménye © Dr. Aracsi Józsefné. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el