Rizs
Barna rizs - hosszú élet
A fehér rizs barnarizsként kezdi pályafutását. Amint azonban a külső burkát, a rizskorpát lehántolják, nem sok tápanyag marad benne. A kínai orvosok ezer éve felfedezték, hogy azok, akik csak a B-vitaminban gazdag korpájától megfosztott finomított fehér rizst fogyasztják, beriberit, egy thiamin- (B ) hiány következtében kialakuló betegséget kapnak. A modern kutatások rengeteg tápanyagot mutattak ki a barnarizs héjában. Jelentősen hatékony a vércukorszint csökkentésében, emiatt kiváló 23 táplálék cukorbetegek részére. A rizskorpa több mint hetven antioxidánst tartalmaz, köztük a közismerten öregedésgátló E vitamint, glutation-peroxidázt (GPx), szuperoxid-diszmutázt (SOD), Q-10 koenzimet (CoQ-10), proantocianidineket valamint inozitol-hexafoszfátot (IP6). Az sem meglepő, hogy az ázsiai parasztok, akik a fehér rizs drágasága miatt barnarizst esznek, tovább élnek, és egészségesebbek, mint városlakó honfitársaik, akik főként fehér rizst fogyasztanak.