Rizs

Barna rizs - hosszú élet 

A fehér rizs barnarizsként kezdi pályafutását. Amint azon­ban a külső burkát, a rizskorpát lehántolják, nem sok tápanyag marad benne. A kínai orvosok ezer éve felfedezték, hogy azok, akik csak a B-vitaminban gazdag korpájától megfosztott fino­mított fehér rizst fogyasztják, beriberit, egy thiamin- (B ) hiány következtében kialakuló betegséget kapnak. A modern kutatá­sok rengeteg tápanyagot mutattak ki a barnarizs héjában. Jelen­tősen hatékony a vércukorszint csökkentésében, emiatt kiváló 23 táplálék cukorbetegek részére. A rizskorpa több mint hetven antioxidánst tartalmaz, köztük a közismerten öregedésgátló E vitamint, glutation-peroxidázt (GPx), szuperoxid-diszmutázt (SOD), Q-10 koenzimet (CoQ-10), proantocianidineket vala­mint inozitol-hexafoszfátot (IP6). Az sem meglepő, hogy az ázsiai parasztok, akik a fehér rizs drágasága miatt barnarizst esznek, tovább élnek, és egészségesebbek, mint városlakó hon­fitársaik, akik főként fehér rizst fogyasztanak.

 2007 Ircsi receptgyűjteménye © Dr. Aracsi Józsefné. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el