Rozsos zsemlék

Sokat kisérleteztem, mire megtaláltam a megfelelő arányokat ahhoz, hogy belül puha és lyukacsos, kívül pedig piros és ropogós zsemléket süssek. 

Először előkovászt készítek:

50 dkg lisztet, 1 tk sót, 23 dl langyos vizet, 1 dkg élesztőt összekeverünk és 12 órán át érleljük.

Ez a mennyiség 5 x 14 db 90 dkg liszttel készült zsemléhez elég. A maradék kovászt műanyag dobozban hűtőben tároljuk. Amikor az 5 adag kovász elfogy, az utolsó kenyér tésztájából egy darabot elveszünk, liszttel keményre gyúrva folpackba csomagolva tároljuk és az lesz az előkovász, de csinálhatunk újra 50 dkg lisztből előkovászt. 

Hozzávalók: 

Az előtészta 1/5-öd része

60 dkg finomliszt 

20 dkg rozsliszt (teljeskiőrlésű

10 dkg sikér

1 dkg élesztő

6 dl tej

6 dkg vaj, vagy margarin

2 tk só

1 tk cukor 

Elkészítés:

Először az élesztőt morzsoljuk a dagasztó edénybe, tegyük hozzá a cukrot és a tejből egy keveset. Amig az élesztő dolgozik, a maradék meleg tejbe bele tesszük a zsiradékot és az előtésztát, és hagyjuk olvadni, ázni amig kimérjük a liszteket, átszitáljuk, hozzáadjuk a sikért és a sót. Ezután kézzel jól átdolgozzuk a tejben az előtésztát és a zsiradékot, majd ennek a keveréknek egy részét hozzáöntjük az élesztőhöz. A dagasztó géppel egy kicsit megkeverjük, majd közben adagoljuk a lisztet. Amikor a liszt fele benne van, akkor hozzáöntjük a maradék tej, előkovász és zsiradék keverékét és 10 percen át dagasztjuk a géppel, lehetőleg ne legyen kemény a tészta, de puha sem. Ha elvált az edény falától a tészta, kivesszük olajos kézzel és egy lefedhető tálba tesszük át és 1 órán át hagyjuk kelni jó meleg helyiségben. Amikor megkelt a tészta, kivesszük, 14 db-ra osztjuk (kb: 11-12 dkg-os darabok) és jól eldolgozva zsemle formára alakítjuk. Sütőlapra tesszük, lehetőleg ne érjenek össze, majd takarjuk le és meleg helyen még 25-30 percig hagyjuk pihenni. Közben a sütőt 250 C fokra előmelegítjük és egy hőálló edényben vizet teszünk alulra. A zsemléket vizes ecsettel megkenjük és a tetejét bevágjuk, ez el is maradhat. Betesszük a sütőbe, majd a hőmérsékletet levesszük 200 C fokra, alsó - felső sütésre. 10 perc után, ha a teteje jobban szinesedik mint az alja, akkor letakarjuk sütőpapírral, vagy alufóliával és további 10 percig sütjük. Megnézzük és ha az alját megkopogtatva hangot ad, akkor kész, ha nem  akkor még 5 percig süssük, de ez sütőtől is függ. Amikor kivesszük a zsemléket, ismét lekenjük vizzel és egy konyharuhával bélelt kosárba szedem és letakarva hagyon kihülni.  Nagyon finom puha. Én mindig 14 db-ot készítek, igy este már 2 zsemle elfogy, a többi 12 db-ot négyesével nylon zacskókba a fagyasztóba teszem, igy mindig friss zsemléket eszünk. Nekünk kettőnknek 3 és fél napra elég. A negyedik napon sütök újra. 

Rozsliszt helyett teljeskiőrlésű búzaliszttel készült zsemlék
Rozsliszt helyett teljeskiőrlésű búzaliszttel készült zsemlék
 2007 Ircsi receptgyűjteménye © Dr. Aracsi Józsefné. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el