
Stefánia vagdalt
IA Stefánia vagdalt eredete, avagy egy belga király hercegnő esete:
Az 1880-as években, Stefánia belga királyi hercegnő beleszeretett a magyar földbirtokos, osztrák-magyar diplomata Lónyay Elemér grófba, de apja, a belga király és a bécsi udvar hosszú éveken át ellenezte a rangonuli házasságot. Azért, végül is 1900. február 22-én mégis összeházasodtak. A hercegnő cserében lemondott rangjáról és vagyonáról. Stefánia hercegnő ezután többnyire Lónyay Elemér herceg feleségeként Magyarországon élt. Kedvelte az országot és a magyar konyhát. Számos új ételkompozíciót talált ki, így született meg a Stefánia vagdalt, vagyis a főtt tojással töltött, egybesült fasírt.
Hozzávalók: 4 - 6főre
500 g darált sertéshús
- 5 db tojás (4 a vagdalt belsejébe, 1 a masszába)
- 1 csapott ek pirospaprika
- só,
- bors
- 1 tk őrölt kömény
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 fej hagyma
- 1 db zsemle
- 3 ek zsemlemorzsa (2 a húshoz, 1 a tetejére)
- 2 ek passata
Elkészítése:
4 tojást keményre főzünk, a zsemlét langyos vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk és hozzákeverjük a darált húshoz. A zúzott fokhagymát és a finomra vágott, vagy lereszelt, hagymát is hozzákeverjük.
Jöhet hozzá az egy tojás, a zsemlemorzsa és a fűszerek. Egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük hosszában, kb. 10 centi széles sávban a hús felét. Jöhetnek rá a meghámozott főtt tojások, majd a hús másik fele, amit egyenletesen ráhalmozunk, majd nedves kézzel összenyomjuk a húst, hogy ne essen szét. Megkenjük a passatával, megszórjuk zsemlemorzsával a tetejét, majd egy tűvel, vagy villával pár helyen megszúrjuk a vagdaltat, hogy sülés közben ne repedjen szét.
160 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük, majd felvesszük a sütő hőfokát 190 fokra, és még 20 percig sütjük a vagdaltat. Krumplipürével és savanyúsággal tálaljuk, de akár zsemlébe téve szendvicsként is nagyon klassz kis fogás!:)
