
Svájci kocka
Kakaós alap:
Két alapot kell sütni. A hozzávalók egy alaphoz vannak megadva. Tehát kétszer ennyi hozzávaló kell a két alaphoz, a sütemény alja és a teteje külön.
Hozzávalók:
Tésztához:
6 tojás, 6 ek. cukor, 6 ek. liszt, 6 ek. langyos viz, 6 ek. olaj, 2,5 kanál Holland kakaópor,
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a cukorral felverjük, majd a sárgákat egyenként engedjük bele a fehérjébe és mindegyik után elkeverjük, majd a langyosvizet az olajjal hozzáadjuk, elkeverjük. Ezután a lisztet és a kakaót összekeverve hozzáadjuk kanalanként lapáttal finoman beleforgatva a masszába. Kibélelt tepsibe öntjük és 200 C fokra felmelegített, majd 180 C fokra csökkentett légkeveréses sütőben 25-30 percig sütjük, tűvel ellenőrizzük. A formából kivéve rácson sűtjük.
Tehát a fenti műveletet mégegyszer elvégezzük! Ha egyben sütnénk, nehéz lenne egyenletesen felvágni középen.
Krémhez:
10 dkg vaj, 20 dkg margarin, 20 dkg étcsokoládé, 4 evőkanál kakaópor, 2narancs reszelt héja és kicsavart leve, 2 evőkanál rum, 2 teáskanál nescafé, csipet só,
25 dkg cukrozott gyümölcs (beszáradt vegyes befőtt, vagy kimagozott, puha aszalt szilva, aszalt barack, kandirozott narancs beáztatva, stb.), a tetejére 3 dkg csokoládéforgács, reszelék.
Elkészítés:
A margarint megpuhítjuk (de nem olvasztjuk fel), majd a narancslével, a narancshéjjal, a rummal, a sóval, a nescaféval és a kakaóporral nagyon habosra keverjük. Ezután belekeverjük a megreszelt csokoládét is. A cukrozott gyümölcsöt, vagy a kemény befőttet aszalt gyümölcsöt nagyon apróra összevágjuk. Az alsó lapot bekenjük a krémmel, gyüómölcsdarabkákkal beterítjük és tenyerünkkel finoman megnyomkodjuk, még teszünk rá egy kis krémet,majd ráillesztjük a második lapot, amit ugyancsak bekenünk. A tetejére kevés krém kerüljön és csokoládéreszelékkel megszorjuk. Megdermesztve kockákra vágjuk.
