
Túrótorta fortélyok
FORTÉLYOK, A TÚRÓTORTA ELKÉSZÍTÉSÉHEZ
Nyugodtan férjhez mehet, aki ilyen túrótortát tud sütni. Biztos, hogy megbecsülik
majd. Talán nincs is több olyan sütemény, amelynek ennyi lelkes híve lenne, mint a
túrótortának. Pedig nem is olyan könnyű megsütni. A torta a sütőben szép magasra
emelkedik, majd a sütőből kivéve vigasztalanul összeesik.
A helyzetet az alábbi ügyes fogással megmenthetjük: Félidőben a tortát kivesszük a
sütőből, a tölteléket hegyes késsel leválasztjuk a sütőforma széléről, öt percig
pihentetjük, majd tovább sütjük. A trükköt azután nem is érdemes elárulni,
egyszerűen csak arassuk le az osztatlan elismerést.
A HIDEG BÁNÁSMÓDOT SZERETI
Gyúrt tésztának is nevezik, mert a kikevert masszákkal, a piskótatésztával, a kevert tésztával szemben nem keverjük, hanem kézzel gyúrjuk. Mielőtt gyúrni kezdünk,kezünket tartsuk hideg folyó csapvíz alá, és alaposan hűtsük le, mert a tészta nem szereti a meleget (a kézmeleget sem). Puha és ragacsos lesz tőle. És jaj annak, aki ilyenkor tovább lisztezi a tésztát! A sütemény olyan lesz, mint a beton. A mesterekezért a lehető legrövidebb ideig dolgoznak kézzel. A hozzávalókat késsel dolgozzák el. Az így keletkező durva morzsák azután gyorsan kemény tésztává gyúrhatók.
HASZNOS TUDNIVALÓK A TÉSZTÁRÓL
1. A hozzávalókat, a munkafelületet és kezünket is jól lehűtjük. Munkafelületnek egy
nagy márványlap a legalkalmasabb, ami sokáig tartja a hideget.
2. Finomított cukorral dolgozzunk. A durva kristálycukorból a süteményben csúnya,
barna pontok keletkeznek. Porcukorral finom, omlós lesz a tészta.
3. Nem baj, ha a tésztában kisebb vajdarabkák maradnak, de inkább kevesebbet
gyúrjuk, mint többet!
4. A tésztát sütés előtt mindig pihentetjük: természetesen hűtőszekrényben. Így
sokkal egyszerűbb lesz kinyújtani.
5. Ha a tésztába több cukrot teszünk, ropogósabb lesz (pl. tortalapok). Az ilyen
süteményt hamar el kell fogyasztani, mert a cukor megköti a levegőt, illetve a töltelék nedvességtartalmát, és a tészta megpuhul.
6. A pihentetés idejére a tésztából cipót formálunk, így csökken a felülete.
7. Folpackba vagy alufóliába csomagolva nem szárad ki.

