Túrótorta fortélyok

FORTÉLYOK, A TÚRÓTORTA ELKÉSZÍTÉSÉHEZ

Nyugodtan férjhez mehet, aki ilyen túrótortát tud sütni. Biztos, hogy megbecsülik

majd. Talán nincs is több olyan sütemény, amelynek ennyi lelkes híve lenne, mint a 

túrótortának. Pedig nem is olyan könnyű megsütni. A torta a sütőben szép magasra

emelkedik, majd a sütőből kivéve vigasztalanul összeesik.

A helyzetet az alábbi ügyes fogással megmenthetjük: Félidőben a tortát kivesszük a

sütőből, a tölteléket hegyes késsel leválasztjuk a sütőforma széléről, öt percig

pihentetjük, majd tovább sütjük. A trükköt azután nem is érdemes elárulni,

egyszerűen csak arassuk le az osztatlan elismerést.

A HIDEG BÁNÁSMÓDOT SZERETI

Gyúrt tésztának is nevezik, mert a kikevert masszákkal, a piskótatésztával, a kevert tésztával szemben nem keverjük, hanem kézzel gyúrjuk. Mielőtt gyúrni kezdünk,kezünket tartsuk hideg folyó csapvíz alá, és alaposan hűtsük le, mert a tészta nem szereti a meleget (a kézmeleget sem). Puha és ragacsos lesz tőle. És jaj annak, aki ilyenkor tovább lisztezi a tésztát! A sütemény olyan lesz, mint a beton. A mesterekezért a lehető legrövidebb ideig dolgoznak kézzel. A hozzávalókat késsel dolgozzák el. Az így keletkező durva morzsák azután gyorsan kemény tésztává gyúrhatók.

HASZNOS TUDNIVALÓK A TÉSZTÁRÓL

1. A hozzávalókat, a munkafelületet és kezünket is jól lehűtjük. Munkafelületnek egy

nagy márványlap a legalkalmasabb, ami sokáig tartja a hideget.

2. Finomított cukorral dolgozzunk. A durva kristálycukorból a süteményben csúnya,

barna pontok keletkeznek. Porcukorral finom, omlós lesz a tészta.

3. Nem baj, ha a tésztában kisebb vajdarabkák maradnak, de inkább kevesebbet

gyúrjuk, mint többet!

4. A tésztát sütés előtt mindig pihentetjük: természetesen hűtőszekrényben. Így

sokkal egyszerűbb lesz kinyújtani.

5. Ha a tésztába több cukrot teszünk, ropogósabb lesz (pl. tortalapok). Az ilyen

süteményt hamar el kell fogyasztani, mert a cukor megköti a levegőt, illetve  a töltelék nedvességtartalmát, és a tészta megpuhul.

6. A pihentetés idejére a tésztából cipót formálunk, így csökken a felülete.

7. Folpackba vagy alufóliába csomagolva nem szárad ki.

 2007 Ircsi receptgyűjteménye © Dr. Aracsi Józsefné. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el